Φωτιές άναψε η υπογραφή από τον υφυπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Καλογιάννη του Προεδρικού διατάγματος για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων και κυρίως η τοποθέτηση της έδρας του φορέα στην πόλη των Ιωαννίνων.
|
Πρώτος ο Νομάρχης ‘Αρτας κ. Παπαβασιλείου διαμαρτυρήθηκε με επιστολή του (14-1-08) προς τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Καλογιάννη, αναφέροντας ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος υπογράφηκε από τον υφυπουργό και στάλθηκε στα συναρμόδια υπουργεία για υπογραφή, χωρίς να έχει ενημερωθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας και ο ίδιος, ούτε για το τελικό κείμενο του Προεδρικού διατάγματος, ούτε για την τύχη των προτάσεων που είχαν καταθέσει. Πολύ δε περισσότερο για την έδρα του Φορέα Διαχείρισης που ορίστηκε στα Γιάννενα.
Απ’ την άλλη ο κ. Καλογιάννης ανταπαντά (4-2-08) σε έντονο ύφος στον κ. Νομάρχη, λέγοντας ότι τηρήθηκε βήμα προς βήμα η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία και δημόσια διαβούλευση. Στην ίδια επιστολή υπεραμύνεται της απόφασής του να οριστούν τα Γιάννενα σαν έδρα του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, επειδή έχουν την κατάλληλη υποδομή(!).
O σχεδιασμός και η θεσμοθέτηση της περιοχής των Τζουμέρκων σαν Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων έχει σαν στόχο την γενικότερη προβολή και αξιοποίηση του φυσικού κάλλους των Τζουμέρκων, στόχο με τον οποίο βέβαια δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς.
Δεν μπορεί όμως απ’ τη μια να έχεις σαν σκοπό την αξιοποίηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των Τζουμέρκων, και από την άλλη να αφήνεις ποτάμια και φαράγγια μοναδικής ομορφιάς και φυσικού πλούτου, ενταγμένα ήδη στο δίκτυο NATURA 2000, στη ζώνη χαμηλότερης προστασίας για να γίνουν υδροηλεκτρικά, για χάρη των εταιρειών. Και όχι μόνο να μην τα προστατεύεις, αλλά να αυξάνεις την ισχύ των υδροηλεκτρικών που μπορεί να γίνουν σ’ αυτά από 5 σε 10MW, εισπράττοντας σαν φορέας και το 1% από τα έσοδά τους. Και σαν να μην έφταναν αυτά να απαγορεύεις και τη δημιουργία μικρών δραστηριοτήτων στο χιόνι στην περιοχή της Κωστηλάτας, θεωρώντας ότι θίγουν το περιβάλλον.
Επίσης δεν νοείται Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων με την έδρα του στα Γιάννενα, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα Τζουμέρκα. Σύμφωνα με την επιστολή του κ. υφυπουργού τα Γιάννενα, εκλογική περιφέρεια και τόπος καταγωγής του άλλωστε, προτιμήθηκαν γιατί έχουν την κατάλληλη υποδομή. Δηλαδή για να καταλάβουμε και εμείς οι Τζουμερκιώτες, τι υποδομή χρειάζεται για να στεγαστεί ένας Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου και δεν την έχει κανένας από τους Ο.Τ.Α. των Τζουμέρκων; Την έδρα του φορέα Διαχείρισης ζητούσαμε κ. υφυπουργέ και όχι την έδρα του …Νατοϊκού Στρατηγείου.
Η απλή λογική όπως και οι προτάσεις όλων των Τζουμερκιώτικων φορέων, ήθελαν την έδρα σε έναν από τους Ο.Τ.Α. των Τζουμέρκων, κοντά στα Θεοδώριανα, στους Μελισσουργούς, στην Πράμαντα, στο Αθαμάνιο, στη Νεράιδα, εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη και που θα …χτυπάει η καρδιά του Εθνικού Πάρκου. Η απλή λογική. Όχι όμως και τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα που θέλουν, όπως γίνεται χρόνια τώρα στην Ήπειρο, την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στα Γιάννενα, ενώ αντιθέτως τα Τζουμέρκα απομονωμένα το «φτωχό συγγενή» της Ηπείρου. Στα Γιάννενα λοιπόν θα παίρνονται αποφάσεις που θα αφορούν τα Τζουμέρκα, πολύ μακριά απ’ τα Τζουμέρκα.
Έντονη η αντίδραση του Νομάρχη Άρτας, αλλά δυστυχώς ήρθε καθυστερημένα, αν και είχε δεσμευτεί δημόσια ότι θα παλέψει να περάσουν οι προτάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που ουσιαστικά ήταν και οι προτάσεις των συλλόγων και φορέων. Ο ίδιος ο κ. Καλογιάννης παρουσιάζοντας …διθυραμβικά το τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος το καλοκαίρι στη Ροδαυγή Άρτας, είπε καθαρά ότι το μόνο που αλλάζει στο τελικό κείμενο, σε ότι έχει σχέση με το Προσχέδιο, είναι ο διαχωρισμός του Φορέα Διαχείρισης με αυτόν της λίμνης Παμβώτιδας. Η έδρα του θα παραμείνει στα Γιάννενα. Όσο για την τύχη των οι λοιπών προτάσεων, συλλόγων (μεταξύ αυτών και των ΟΡΕΙΝΩΝ), φορέων και Νομαρχιακού Συμβουλίου Άρτας; Μάλλον πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων.
Εκεί ήταν όλοι και τα άκουγαν. Νομάρχης , βουλευτές , δήμαρχοι και κοινοτάρχες των Τζουμέρκων. Μάλιστα μόλις ανακοινώθηκε από τον κ. υφυπουργό ο διαχωρισμός του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων από αυτόν της Παμβώτιδας, η πλειοψηφία ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Κι όταν κάποιοι ελάχιστοι πρόεδροι συλλόγων ή κοινοτάρχες καταλαβαίνοντας πραγματικά τι εννοούσε ο κ. Υφυπουργός και έχοντας γνώση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος προσπάθησαν να αντιδράσουν, η φωνή τους δεν έφτασε ούτε στις πρώτες καρέκλες των επισήμων, όπου έδιναν κι έπαιρναν οι προεκλογικές υποσχέσεις και χειραψίες.
Ο κ. Νομάρχης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας είχαν όλο το χρόνο ν’ αντιδράσουν και να διεκδικήσουν τροποποιήσεις πάνω στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, συμμαχώντας με τους Ο.Τ.Α. και τους φορείς και συλλόγους των Τζουμέρκων. Όλα αυτά όμως έπρεπε να γίνουν πριν υπογραφεί από τον κ. Καλογιάννη το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Όσο για τους βουλευτές του νομού μας, τις αντιδράσεις τους τις ….περιμένουμε ακόμα.
Δεν ξέρουμε πλέον τι περιθώρια αντίδρασης υπάρχουν και τι σκέφτεται να πράξει ο κ. Νομάρχης. Αν υπάρχει ακόμα τρόπος και μπορούμε να το παλέψουμε ας μπει μπροστά η Νομαρχιακή Αρχή και όλοι μας ακολουθούμε. Περιμένουμε.
Όπως και να έρθουν όμως τα πράγματα, έστω και με ένα φορέα όπως το Εθνικό Πάρκο που σχεδιάστηκε για τα Τζουμέρκα χωρίς τα Τζουμέρκα, με την έδρα του και τους τριάντα περίπου απασχολούμενους σ’ αυτόν, εγκατεστημένους στα Γιάννενα να «αγναντεύουν» τη λίμνη, αντί το πανέμορφο χιονισμένο οροπέδιο της Κωστηλάτας, οι Τζουμερκιώτες θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε.
Να σηκώσουμε τα Τζουμέρκα μας λίγο ψηλότερα. Γιατί απλά τα πονάμε και τα αγαπάμε.