Γραπτή ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο συμπατριώτης μας Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Γιάννης Μπανιάς. Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουρχό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και αναφέρεται στην Παραβίαση Περιβαλλοντικών Όρων κατά τη λειτουργία του μικρού υδροηλεκτρικού της εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. στα Θεοδώριανα.
|
Η κατάθεση έγινε στις 28 Ιουλίου 2008. Ακριβώς την επομένη τεχνικό κλιμάκιο της εταιρείας, μετέβη στο χώρο υδροληψίας. Από τότε το εργοστάσιο τέθηκε εκτός λειτουργίας και το ποτάμι αφήνεται ολόκληρο να κυλάει στην κοίτη του και μικρή ποσότητα νερού διοχετεύτηκε στον ιχθυόδρομο, ο οποίος παραμένει μπαζωμένος. Τυχαίο; Μάλλον όχι.
Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Όποτε γίνεται κάποια καταγγελία η εταιρεία αφήνει όλο το ποτάμι να ρέει στην κοίτη του, μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση και να ξαναγίνουν πάλι τα ίδια.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του Υπουργού, μιας και η ερώτηση αφορά την λειτουργία του έργου και τις παραβιάσεις πριν την κατάθεσή της.
Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Γιάννης Μπανιάς Βουλευτής Επικρατείας Ερώτηση Προς τον κ. Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θέμα: Παραβιάσεις Περιβαλλοντικών Όρων Από το 2004 λειτουργεί κανονικά μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. στον ποταμό της κοινότητας Θεοδωριάνων Άρτας. Κατά τη λειτουργία του έργου παραβιάζονται συστηματικά Περιβαλλοντικοί Όροι από την παραπάνω εταιρεία. Οι παραβιάσεις αυτές αποτελούν τον κανόνα από το 2004 που άρχισε η λειτουργία του έργου. Συγκεκριμένα η εταιρεία παραβιάζει το άρθρο 22 της κοινής Υπουργικής απόφασης για την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων του έργου (Α.Π. οικ. 70232/10-4-1998) καθώς και το άρθρο 6.α της Άδειας Λειτουργίας του σταθμού, που δόθηκε από την περιφέρεια Ηπείρου (Αρ. Πρωτ. 6653/15-12-2003). Τα παραπάνω άρθρα αναφέρουν ρητά: Θα εξασφαλίζεται σταθερή παροχή νερού από το σημείο υδροληψίας έως το σημείο επιστροφής του στο ρέμα ίσο με το ένα τρίτο (1/3) της μέσης θερινής παροχής για την προστασία του οικοσυστήματος, ήτοι 200 λίτρα το δευτερόλεπτο. Επίσης στην ενότητα δ παρ. 21 της παραπάνω Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ορίζεται ότι πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί ειδική κατασκευή (ιχθυόδρομος), που να επιτρέπει την κυκλοφορία της ιχθυοπανίδος. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η εταιρεία, παρά τους παραπάνω όρους και περιορισμούς, που είναι υποχρεωμένη να τηρεί, όχι μόνο δεν αφήνει την απαιτούμενη παροχή νερού στην κοίτη, αλλά στραγγίζει εντελώς το ποτάμι, σε μήκος δύο χιλιομέτρων, καταστρέφοντας ένα υπέροχο φαράγγι και οικοσύστημα και κάθε μορφή ζωής σε αυτό. Όσο για τον ιχθυόδρομο είναι χωρίς νερό και μπαζωμένος. Παλιότερα σε ανάλογες καταγγελίες η εταιρεία δέχτηκε χρηματικές και διοικητικές κυρώσεις από την Νομαρχία Άρτας. Και σαν να μην έφτανε αυτό στο ίδιο ποτάμι και στην ίδια περιοχή έχουν προγραμματιστεί άλλα τρία ανάλογα έργα άλλων εταιρειών, παρά το δεκαετή αγώνα των κατοίκων και φορέων του χωριού να τα αποτρέψουν. Να σημειωθεί ότι παλιότερα σύλλογοι και φορείς της περιοχής είχαν ακυρώσει τα έργα με προσφυγή στο ΣτΕ. Παρόλα αυτά οι εταιρείες σήμερα επιστρέφουν για την κατασκευή τους.Ερωτάται ο κ. Υπουργός:– Τι μέτρα θα λάβει για να υποχρεωθεί η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. να μην παραβιάζει τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου και συγκεκριμένα 1) Να εξασφαλίσει σταθερή παροχή νερού από το σημείο υδροληψίας έως το σημείο επιστροφής του στο ρέμα ίσο με το ένα τρίτο (1/3) της μέσης θερινής παροχής για την προστασία του οικοσυστήματος, ήτοι 200 λίτρα το δευτερόλεπτο. 2) Να λειτουργήσει ειδική κατασκευή (ιχθυόδρομος), που να επιτρέπει την κυκλοφορία της ιχθυοπανίδος. 28 Ιουλίου 2008 Ο ερωτών βουλευτής Γιάννης Μπανιάς
|