Υπογράφηκε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων ως Εθνικό Πάρκο
Υπογράφηκε από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο η ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων μεταξύ των Νομών Ιωαννίνων, Άρτης και Τρικάλων χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο. Το σχέδιο διαβιβάστηκε ήδη στα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία.
Το Π.Δ. περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη των Τζουμέρκων, την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής και του γεφυριού της Πλάκας. Στην περιοχή μελέτης οριοθετούνται τέσσερις ζώνες προστασίας με διαφορετικές χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης. Συγκεκριμένα:
Η περιοχή Προστασίας της Φύσης (Ζώνη 1), η οποία περιλαμβάνει: Την χαράδρα του ποταμού Αράχθου, το άνω τμήμα του ποταμού Καλαρρύτικου με τα φαράγγια και τις διακλαδώσεις του, τις ορεινές εξάρσεις των ανατολικών Τζουμέρκων και τις ορεινές εξάρσεις στην ανατολική ζώνη σύνδεσης Περιστερίου και Τζουμέρκων.
Η περιοχή Διατήρησης Τοπίου, Οικοτόπων και Ειδών (Ζώνη 2), η οποία περιλαμβάνει τον κύριο ορεινό όγκο του Περιστερίου και τον κύριο ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και της Κακαρδίτσας.
Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων-Περιστερίου-χαράδρας Αράχθου (Ζώνη 3) η οποία βρίσκεται μεταξύ των ζωνών 1 και 2 και περιλαμβάνει τμήματα των Δήμων Εγνατίας, Κατσανοχωρίων, Μετσόβου, Παμβώτιδας, Πραμάντων, Τζουμέρκων, των Κοινοτητων Βαθυπέδου, Καλαρρυτών, Ματσουκίου, Συρράκου του Νομου Ιωαννίνων, των Δημων Αγνάντων, Αθαμανίας, Ξηροβουνίου, των Κοινοτητων Μελισσουργών, Θεοδωριάνων του Νομου Άρτας, και του Δημου Αιθήκων και Κοινοτητων Ασπροποτάμου και Νεράιδας του Νομου Τρικάλων.
Η Περιφερειακή Ζώνη του «Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων-Περιστερίου-χαράδρας Αράχθου (Ζώνη 4), η οποία περιλαμβάνει: Την περιοχή του Δυτικού Περιστερίου, την περιοχή των Νοτιοδυτικών Τζουμέρκων, την περιοχή των Νοτιοανατολικών Τζουμέρκων και την περιοχή των Κατσανοχωρίων.
Παράλληλα ιδρύεται Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων με σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση της περιοχής, με έδρα τα Ιωάννινα. Έργο του Φορέα είναι η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και η προώθηση δράσεων, έργων και παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες για την προστασία και ανάδειξη του Πάρκου.
Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης μεταξύ άλλων τόνισε ότι, «με την θεσμοθέτηση των Τζουμέρκων ως Εθνικό Πάρκο υλοποιούμε την μεγαλύτερη ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην περιοχή και θέτουμε τις βάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη των Τζουμέρκων, με συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη του Πολιτισμού, της Ιστορίας και της μοναδικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Όπως έχω δηλώσει στόχος μας είναι να καταστήσουμε τα Τζουμέρκα πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές ολόκληρης της χώρας».
Όπως φαίνεται το μόνο που αλλάζει σχετικά με το Προσχέδιο,για το οποίο είχαν καταθέσει προτάσεις τα Νομαρχιακά Συμβούλια, σύλλογοι και φορείς των Τζουμέρκων, είναι : Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων θα είναι ξεχωριστός από αυτόν της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων, αλλά η έδρα του Εθνικού Πάρκου θα είναι στα Γιάννενα μακριά απ’ τα Τζουμέρκα, και όχι σε κάποιον από τους Ο.Τ.Α. των Τζουμέρκων όπως έχαν ζητήσει όλοι οι φορείς των Τζουμέρκων.
Η επιλογή των Ιωαννίνων σαν έδρα του Φορέα, πέρα από την πικρία που γεννά σε όλους τους Τζουμερκιώτες, γεννά και προβληματισμούς και …υποψίες σχετικά με τους λόγους που προτιμήθηκαν τα Γιάννενα, τα οποία δεν έχουν καμμιά σχέση με τα Τζουμέρκα. Πως είναι δυνατόν να “λειτουργήσει” σαν θεσμός το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων με την έδρα χιλιόμετρα μακριά;
Φαίνεται ότι οι προτάσεις των Τζουμερκιώτικων φορέων πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων!
Περισσότερα για το ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ στις προτάσεις των ΟΡΕΙΝΩΝ και στο φύλλο 19 και φύλλο 20 της ΟΡΕΙΝΗΣ.