Skip to content
Menu

Στο Ευρωδικαστήριο η εκτροπή του Αχελώου.

Στo Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινoτήτων (ΔΕΚ) οδηγείται η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο, σύμφωνα με εισήγηση που πρόκειται να γίνει μεθαύριο ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

   Η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ζητεί να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΚ, προκειμένου να αποφανθεί εάν ο νόμος Σουφλιά (3481/2006) που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη συνέχιση των έργων παραβιάζει τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας (20OΙ60IEK) για την αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων. Παράλληλα, με την εισήγησή της αφήνει σαφείς αιχμές εις βάρος της κυβέρνησης για την ψήφιση του επίμαχου νόμου, ο οποίος προσφέρει νομοθετικό μανδύα σε υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την εκτροπή του Αχελώου (έγκριση περιβαλλοντικών όρων), ώστε να μην μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά τους από το δικαστήριο. Σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, το δικαστήριο δεν μπορεί να αποφαίνεται απευθείας για μια νομοθετική ρύθμιση, παρά μόνο να ελέγχει τις διοικητικές πράξεις που εκδίδονται βάσει νομοθετικής διάταξης.

 

   Κατά την άποψη, όμως, της κ. Σακελλαροπούλου, η τακτική αυτή, να κυρώνονται δηλαδή αποφάσεις της Πολιτείας με νόμο, έχει σκοπό τον αποκλεισμό της δικαστικής προστασίας, ενώ το να μη γίνεται δικαστική έρευνα σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργεί έλλειμμα δικαστικής προστασίας των πολιτών. Τη στιγμή που με την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πολίτης έχει δικαίωμα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και δικαίωμα να αποτρέπει τη βλάβη του.

 

   Γι’ αυτό και ζητεί να αλλάξει η νομολογία του ΣτΕ και η Ολομέλεια να μην απορρίψει ως απαράδεκτες τις προσφυγές που έχουν καταθέσει τοπικοί φορείς της περιοχής και περιβαλλοντικές οργανώσεις (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχων και Οινιάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας κ.ά.), ζητώντας την ακύρωση του νόμού Σουφλιά αλλά και της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, που ανέθεσε και πάλι στην εταιρεία «Μηχανική» την αποπεράτωση του υδροηλεκτρικού φράγματος της Συκιάς, συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί τμήμα των έργων της εκτροπής του Αχελώου.

 

   Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ τον περασμένο Απρίλιο είχε παγώσει τα έργα για το φράγμα στη Συκιά, αλλά ο νόμος του 2006 άναψε το «πράσινο φως» για τη συνέχισή τους, ενώ η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε μπλοκάρει το περασμένο καλοκαίρι, για τρίτη φορά, τα έργα στο σύνολό τους, ακυρώνοντας τη σχετική υπουργική απόφαση του 2005, λόγω έλλειψης περιβαλλοντικών όρων και απαιτώντας από τη διοίκηση μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής, όπως προβλέπει η νομοθεσία.  

Επικουρικώς, η εισηγήτρια ζητεί να σταλεί και δεύτερο ερώτημα στο ΔΕΚ για το εάν είναι συμβατή με την αποτελεσματική δικαστική προστασία που προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο για το περιβάλλον η προστασία που παρέχει το ελληνικό Σύνταγμα. 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 31/10/2007