Skip to content
Menu

Ας παραδειγματιστούμε από τη Βουλγαρία.

Απαγορεύτηκαν οι ΑΠΕ σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ στη Βουλγαρία.

 Sample Image

Εργασιακά και μισθολογικά, μετά και την ψήφιση των νέων μέτρων, είναι σίγουρο ότι θα φτάσουμε  σε επίπεδα Βουλγαρίας, ωστόσο σχετικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία και την προστασία του περιβάλλοντος  θέλουμε πολλά ψωμιά ακόμα να τους φτάσουμε.

Η  Βουλγαρία έχει αρχίσει να εφαρμόζει τους κανονισμούς του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 2011 – 2020. Η οικολογική δήλωση αξιολόγησης για το Εθνικό Σχέδιο της Βουλγαρίας θέτει σαφείς περιορισμούς για την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιοχές Natura 2000 και σε περιοχές σημαντικές για τη διατήρηση των απειλούμενων ειδών.
Η κατασκευή των αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλες τις περιοχές του Natura 2000, απαγορεύεται. Το σχέδιο απαγορεύει επίσης την κατασκευή των ανεμογεννητριών σε όλη την γεωγραφική περιοχή της Δοβρουτσάς και Ανατολική Ροδόπη (βασικές περιοχές για τα αποδημητικά, αναπαραγωγής και διαχείμασης πουλιών), καθώς και σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων από 26 περιοχές Natura 2000 σημαντική για αρπακτικά πτηνά και σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από 25 περιοχές σημαντικές για τη διατήρηση των υδρόβιων πτηνών. Η κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών σε περιοχές Natura 2000 σημαντικές για τη διατήρηση των απειλούμενων ειδών ψαριών επίσης απαγορεύεται. Αυτό ισχύει για όλα τα νέα έργα “.

Αντίθετα στη δική μας περιβαλλοντική νομοθεσία επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά-ανεμογεννήτριες- τεράστια αιολικά φωτοβολταϊκά πάρκα)  σε όλες τις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά, σε Εθνικά Πάρκα, σε τόπους Κοινοτικής Σημασίας,  ενώ υπάρχουν παράθυρα στους νόμους 3851 και 4014 για εγκατάσταση ΑΠΕ ακόμα και σε περιοχές υψηλής προστασίας του ΝΑΤΟΥΡΑ που έχουν χαρακτηριστεί οικότοποι προτεραιότητας. Θυμίζουμε ότι η ευρύτερη περιοχή των Θεοδωριάνων και μεγάλο τμήμα των Τζουμέρκων είναι περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ. Αυτό δεν εμποδίζει όμως την εγκατάσταση τεράστιων αιολικών πάρκων (Ξέρακας Περδικόβρυση και κορυφογραμμή Καταφίδι) και δεκάδων  μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών.  

Αλήθεια η Βουλγαρία η φτωχότερη ίσως χώρα, μέχρι να την φτάσουμε εμείς, της Ε.Ε.,  δεν θέλει “ανάπτυξη”, ντόπιους και ξένους επενδυτές, θέσεις εργασίας και όλα αυτά που προσπαθούν να μας πείσουν κάνοντάς μας καθημερινά πλύση εγκεφάλου οι δικοί μας συγκυβερνώντες; Ποια περιβαλλοντική νομοθεσία ευθυγραμμίζεται με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, η δική μας ή η Βουλγαρική;   

Η είδηση που μας έρχεται από τη γειτονική μας χώρα  επιβεβαιώνει αυτό που κατά καιρούς λέμε: κυρίαρχο μέλημα της δικής μας περιβαλλοντικής νομοθεσίας  δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος,  αλλά είναι να παραδώσει ότι ακόμα έμεινε ανέπαφο στην ελληνική φύση και στα βουνά μας,  βορά σε τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα, στην ασύδοτη κερδοσκοπία και στην βιομηχανία των ΑΠΕ. Όπως ακριβώς συμβαίνει με την εκποίηση  κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων αντί “πινακίου φακής”.

Δη. Στε. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ