Skip to content

Μεγάλη κατασκήνωση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στα Θεοδώριανα.

 Κατασκήνωση Κοινοτικής Ανάπτυξης στα Θεοδώριανα

 

Τα Θεοδώριανα επέλεξε το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, για μία από τις οχτώ Κατασκηνώσεις Κοινοτικής Ανάπτυξης,  που θα πραγματοποιηθούν  το καλοκαίρι σε  σημεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Η κατασκήνωση θα διαρκέσει από τις 26 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου. Τρία από τα στελέχη της κατασκήνωσης επισκέφτηκαν το χωριό μας δύο φορές και σε συνεργασία με εκπροσώπους των φορέων και συλλόγων του χωριού  κανόνισαν τις λεπτομέρειες παραμονής τους.  

Βασικός στόχος τους η προσφορά εθελοντικού έργου στο χωριό. Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή  με τη φύση, τους κατοίκους και με την πολιτιστική  κληρονομιά του τόπου μας.

 Όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε είναι πολύ σημαντικό  η παρουσία για δώδεκα μέρες τόσων νέων ανθρώπων στα Θεοδώριανα, που εκτός από το έργο που θα προσφέρουν,  θα δώσουν νότα ζωντάνιας και ελπίδας που τόσο έχουμε ανάγκη. Καταλαβαίνουμε ότι  όλοι μας, Δήμος, τοπικό συμβούλιο,  χωριανοί, μέλη των συλλόγων και φορέων του χωριού, κτηνοτρόφοι, πρέπει να συνδράμουμε οπωσδήποτε και με δική μας εθελοντική προσφορά και  εργασία  αυτή την προσπάθεια, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που θα έιναι μεγάλο όφελος για το χωριό μας.

Για το ακριβές και αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων θα ενημερώνουμε έγκαιρα μέσα από το www.theodoriana.com

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού απέστειλε σχετικά στα τοπικά Μ.Μ.Ε. το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012  

 Κατασκήνωση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στα Θεοδώριανα  

65 νέοι, 45 έφηβοι (Μεγάλοι Οδηγοί) και 20 ενήλικες (Στελέχη), από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Γλυφάδα Αττικής, Βέροια και  Γουμένισσα) θα βρεθούν στα  Θεοδώριανα  του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων  στα τέλη Ιουλίου με  αρχές Αυγούστου για μια  δωδεκαήμερη κατασκήνωση «Κοινοτικής Ανάπτυξης». 

Οι νέοι αυτοί  είναι όλοι τους μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ), μιας παιδαγωγικής μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) η οποία ξεκίνησε τη δράση της το 1932, σήμερα αριθμεί 12.500 μέλη, παιδιά και ενήλικες, σε 111 πόλεις της Ελλάδας και είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών (WAGGGS), που αριθμεί πάνω από 10  εκατομμύρια μέλη σε όλον τον κόσμο.   

 Σκοπός του Οδηγισμού είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και των νέων, κοριτσιών και αγοριών, ώστε να εξελιχθούν σε άτομα υπεύθυνα και σε συνειδητοποιημένους πολίτες. Η εθελοντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι ένα βασικό στοιχείο του προγράμματος των εφήβων (Μεγάλοι Οδηγοί). 

Η κατασκήνωση «Κοινοτικής Ανάπτυξης» είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που οργανώνεται σε ελεύθερες συνθήκες (σκηνές). Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς του τόπου και προσφέρει έργο σε τομείς όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον και ο άνθρωπος.

 Η καινοτομία και πρωτοπορία της Κ.Κ.Α. που την κάνει και μοναδικό πρόγραμμα στο είδος του είναι ότι το έργο αποφασίζεται, αναπτύσσεται και υλοποιείται από τους Μεγάλους Οδηγούς, δηλαδή τους εφήβους, με στήριξη των ενηλίκων υπευθύνων.

 Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 8-10 Κ.Κ.Α. σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με περισσότερα από 45 διαφορετικά προγράμματα στους τόπους. Τα Θεοδώριανα έχουν επιλεγεί αυτό το καλοκαίρι για μια από τις 8 φετινές κατασκηνώσεις του Κλάδου Μεγάλων Οδηγών του ΣΕΟ, καθώς συνδυάζουν την φυσική ομορφιά με την παράδοση και τη φιλοξενία των κατοίκων, στοιχεία που ενθουσίασαν τρία από τα στελέχη της κατασκήνωσης που είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αρκετούς κατοίκους του χωριού στα  δύο ταξίδια που πραγματοποίησαν. 

Συγκεκριμένα οι Μεγάλοι Οδηγοί θα ασχοληθούν αυτές τις δώδεκα μέρες με διάφορους τομείς που σχετίζονται με:

· την καθαριότητα και τη σηματοδότηση μονοπατιών

· τη συντήρηση τραπεζόπαγκων και την καθαριότητα δασικού μέρους

· την καταγραφή, συλλογή και συντήρηση λαογραφικών αντικειμένων με σκοπό την δημιουργία έκθεσης τους στο χωριό

· διάφορα πολιτιστικά δρώμενα όπως βραδιά κινηματογράφου, διοργάνωση τουρνουά τάβλι, μαγειρική στο δρόμο και παραδοσιακούς χορούς

· την δημιουργία κέντρου νεότητας στο χώρο του σχολείου με επιτραπέζια παιχνίδια, ίσως και δανειστική βιβλιοθήκη

· τη δημιουργική απασχόληση παιδιών δημοτικού μέσα από δημιουργικά εργαστήρια και πρωτότυπα παιχνίδια.

 Οι Μεγάλοι Οδηγοί θα έχουν επίσης την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους του χωριού, να ανταλλάξουν και να μοιραστούν εμπειρίες, σκέψεις και ιδέες, όπου και με τη βοήθεια τους θα ασχοληθούν με την κτηνοτροφία της περιοχής, τις αγροτικές ασχολίες του χωριού, με την παραγωγή αλευριού και τη δημιουργία παραδοσιακών φαγητών. 

Τέλος θα διοργανωθεί το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 στην κεντρική πλατεία του χωριού μια γιορτή όπου η κατασκήνωση θα παρουσιάσει στους κατοίκους και στους διάφορους φορείς του τόπου το έργο αυτών των δώδεκα ημερών.

Περιμένουμε με ανυπομονησία να βρεθούμε και να περάσουμε τις δώδεκα αυτές ημέρες μαζί. 

 ο αρχηγός της κατασκήνωσης

        Στάθης Ντιούδης 

 Email επικοινωνίας: stathis_nt@hot

 

 

 

Exit mobile version