Φωτιές έχει ανάψει επιστολή του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων κ. Χρήστου Χασάνη προς τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου. Η επιστολή έχει σαν θέμα της τον Συντονισμό Ενεργειών περί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ενεργειακού Αποθέματος και Σύνταξη Σχεδίου Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Η πρώτη αντίδραση στο περιεχόμενο της επιστολής έρχεται με επιστολή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ενώ αντιδράσεις αναμένονται και από άλλους φορείς και συλλόγους της περιοχής των Τζουμέρκων.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής της Πανηπερωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας είναι το εξής:
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Αθήνα 29-2-2012 ΠΡΟΣ Περιφέρεια Ηπείρου. Κύριε Πρόεδρε του Φ/Δ,
Αλήθεια δεν πήρατε χαμπάρι ότι τροποποιήθηκε η διάταξη του άρθρου 56 του νόμου πλέον; Σε τι εξυπηρετεί η επιστολή σας προς τον Υπουργό μετά την ψήφιση του νόμου; Και ώ του θαύματος η ταχύτατη απάντησή του; Δεν πήρατε χαμπάρι την καθολική αντίδραση των συντεταγμένων τοπικών φορέων της περιοχής και της Αποδημίας; Για την μη πραγματοποίηση του έργου; (Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμοι Άρτας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Βόρειων Τζουμέρκων, Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Αθηνών, Σύλλογος Προστασίας Αράχθου Ιωαννίνων ). Και ήρθατε εσείς ως από μηχανής Θεός και εν αγνοία όλων των υπολοίπων φορέων, προτείνατε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έστω να χωροθετηθεί το έργο κατά 3400 μέτρα πιο κάτω δηλ. 700 μέτρα πιο πάνω από τη γέφυρα Τζαρή κατά μήκος του ποταμού, όπου όπως αναγράφετε δεν υπάρχουν οικισμοί δεξιά και αριστερά του ποταμού και το έδαφος φαίνεται να διαθέτει μεγαλύτερη σταθερότητα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι όσο περισσότερο το έργο απομακρύνεται από τις χαράδρες, τόσο περισσότερο εξομαλύνονται οι κλίσεις του εδάφους και τόσο περισσότερο μειώνονται οι κατολισθήσεις. Κύριε Πρόεδρε ειλικρινά λυπούμαστε γι΄ αυτό σας το ατόπημα. Αποτελείτε δε, τη μοναδική εξαίρεση από όλους τους συντεταγμένους φορείς τόσο της Ηπείρου, όσο και της Αποδημίας. Σε περίπτωση που το έργο πραγματοποιηθεί εκεί που προτείνετε (γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαία η απάντηση του κ. Υπουργού που επισημαίνει στην από 12/2/2012 επιστολή του προς τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων την οποία σας κοινοποιεί, ότι να ληφθούν υπόψη σοβαρά οι δικές σας παράμετροι στο στάδιο διαβούλευσης του Προσχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος), τότε θα έχετε συμβάλλει στην καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής και το κόστος δεν θα είναι μόνο δραματικό αλλά και ιστορικό. Εμείς πάντως εναρμονισμένοι με όλους τους συντεταγμένους φορείς της Γενέτειρας και της Αποδημίας θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα. Σας αποστέλλουμε και το Δελτίο Τύπου που έχουμε εκδώσει για το θέμα μετά την πανθολογουμένως επιτυχημένη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από όλους τους φορείς. ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ |
Σχόλιο ΟΡΕΙΝΩΝ:
Σχετικά με το περιεχόμενο της παραπάνω επιστολής του προέδρου του Φορέα στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου θέλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Δεν έιναι μόνο η αναφορά στο φράγμα του Αράχθου που εγείρει πολλά ερωτήματα και δικαιολογημένες αντιδράσεις, αλλά και η αναφορά στην επιστολή ότι “η περιοχή του Εθνικού Πάρκου αντέχει μικρά υδροηλεκτρικά και πρέπει να ενταθεί το ενδιαφέρον για αυτά”. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι μόνο στο Τζουμέρκα υπάρχουν είκοσι τουλάχιστον άδειες για τέτοια έργα.
|
Μικρό(!) υδροηλεκτρικό φράγμα στα Θεοδώριανα |
Η πρόταση αυτή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος θεωρούμε ότι ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ενεξέλεγκτη εγκατάσταση μικρών υδροηλεκτρικών σε όλα τα ποτάμια και ρέματα της περιοχής του Εθνικού Πάρκου και πολές φορές και εντός ΝΑΤΟΥΡΑ. Στα Θεοδώριανα ξέρουμε από χρόνια αυτή τη μορφή της “ανάπτυξης” και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι μπορεί να χαρακτηρίζονται μικρά, αλλά οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον είναι πολύ μεγάλες, γι’ αυτό και εδώ και δώδεκα χρόνια αντιπαλέυουμε την εγκατάσταση άλλου τέτοιου έργου στην περιοχή των Θεοδωριάνων.
Επίσης η φράση της επιστολής για “αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας και σε σημεία πάνω από τα 1.200 μέτρα, όπου το έδαφος είναι στέρεο και δεν διαβρώνεται”, πρώτον αναφέρεται σε περιοχές που ανήκουν κυρίως στη ζώνη ΙΙ του Εθνικού Πάρκου που δεν επιτρέπονται τέτοιες επεμβάσεις, και δεύτερον αφήνει πιστεύουμε παράθυρο σε συνδυασμό με το άρθρο 8 του Ν. 3851/2010, για εγκατάσταση μεγάλου αιολικού πάρκου σε ολοκληρη την κορυφογραμμή των Κεντρικών Τζουμέρκων με 25 Α/Γ. Ήδη έχει κατατεθεί στη ΡΑΕ από τον περασμένο Οκτώβριο ανάλογη αίτηση μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας.
Το άρθρο 1 του Πρεδρικού Διατάγματος θεσμοθέτησης του Εθνικού Πάρκου, ορίζει ότι σκοπός του είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου ως φυσικής κληρονομιάς, των ειδών χλωρίδας και πανίδας της συγκεκριμένης περιοχής και πιστεύουμε ότι αυτά είναι πρώτιστο καθήκον για τον Φορέα Διαχείρισης και όχι το “ενεργειακό” καθήκον, όπως επισημάινεται στην επιστολή.
Όταν μιλάμε για διαχείριση και αξιοποίηση ενός Εθνικού Πάρκου πιστεύουμε σε όλους έρχονται στο μυαλό μας δράσεις σχετικά με οικοτουριστικές δραστηριότητες, με ορεινό τουρισμό, με μικρά, οργανωμένα καταλύμματα για τους επιισκέπτες, με διοργάνωση περιβαλλοντικών προγραμμάτων, με έργα για την ανάδειξη και προστασία, μονοπατιών, γεφυριών κ.λ.π. Όλες αυτές οι δράσεις που περιγράφονται πολύ σωστά σε προηγούμενο δημοσίευμα του Φορέα, έπειτα από τη χρηματοδότησή του με 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορεί να μιλάμε για αξιοποίηση ενός Εθνικού Πάρκου, με έναν μοναδικό φυσικό πλούτο και να εννοούμε φράγματα, υδροηλεκτρικά και τεράστια αιολικά πάρκα σε όλη την κορυφογραμμή. Ή το ένα θα γίνει ή το άλλο. Και τα δύο δεν χωράνε όπως δεν χωράνε δύο καρπούζια σε μία μασχάλη.
Όλα αυτά πρέπει να προβληματίσουν πρωτίστως τον πρόεδρο, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Φορέα. Να δοθούν άμεσα απαντήσεις και εξηγήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής και να καταλάβουν ότι οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των Τζουμερκιώτικων Φορέων δεν έχουν να κάνουν με προσωπικές έριδες και διεκδικήσεις, αλλά πηγάζουν απ’ την κοινή αγωνία όλων μας για την προστασία του φυσικού πλούτου των Τζουμέρκων και την αγάπη για τον τόπο μας.