ΙΜΑΛΑΪΑ: Περπατώντας στη σκιά των γιγάντων.
του Παναγιώτη Βεντίστα
Για τον καθένα που ασχολείται με ένα άθλημα, ένα χόμπι, μια δραστηριότητα υπάρχει η πραγματικότητα υπάρχει και ο μύθος. Για τους ορειβάτες ο μύθος είναι τα Ιμαλάϊα που βρίσκονται στο Νεπάλ. Το Νεπάλ βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία. Είναι από τα πιο φτωχά κράτη στον κόσμο. Έχει έκταση όση και η Ελλάδα και διπλάσιο πληθυσμό . Έχει και ένα μοναδικό προνόμιο. Εκεί βρίσκεται η οροσειρά των Ιμαλαΐων που περιλαμβάνει τις ψηλότερες κορφές του κόσμου και μεταξύ αυτών το Έβερεστ. Η κατάκτηση του Έβερεστ από τον Edmund Hillary το 1953 και η μετέπειτα διάδοση της ορειβασίας φέρνουν κάθε χρόνο χιλιάδες ορειβάτες στα Ιμαλάϊα.
Για πολλά χρόνια συζητούσαμε στο Σύνδεσμο Ελλήνων Ορειβατών (Σ.Ε.Ο. Αθήνας) να κάνουμε αυτό το ταξίδι και επιτέλους την περασμένη άνοιξη το πραγματοποιήσαμε. Ο στόχος μας ήταν η ανάβαση μέχρι τη Κατασκήνωση Βάσης του Έβερεστ (5.350 μ.) και η ανάβαση στις κορυφέςKala Pattar (5.600 μ.) και Island Peak (6.180 μ.) Κάναμε ένα ταξίδι σε μια απίστευτη χώρα που σου δημιουργεί τα πιο αντικρουόμενα συναισθήματα και εικόνες. Η φτώχεια και η εξαθλίωση συνυπάρχουν με τα υπέροχα τοπία, τα πιο ωραία βουνά και τα καλοσυνάτα χαμόγελα των ντόπιων.
Περπατήσαμε αρκετά, κάναμε ένα κουραστικό ταξίδι για να φτάσουμε μέχρι τη βάση των πιο ψηλών βουνών, μόνο και μόνο επειδή είναι εκεί όπως είπε και ο Mallory. Αισθάνεσαι μεγαλείο απλώς και μόνο επειδή περπατάς στη σκιά των γιγάντων των 8.000 μέτρων. Είδαμε από κοντά τους περίφημους Σέρπας, ανθρώπους ικανούς για τα πιο δύσκολα πράγματα, να ανεβάζουν ορειβάτες στα πιο ψηλά βουνά ή να κουβαλάνε στην πλάτη τεράστια φορτία στα 5.000 μέτρα για 5 δολάρια.
Από την άλλη το Κατμαντού μια πολύβουη πολυάνθρωπη πόλη, με κίνηση που φαίνεται να μην υπακούει σε κανένα κανόνα, σκουπίδια, μόλυνση αλλά και χρώματα, ήχους και μυρωδιές της ανατολής και ανθρώπους που για ελάχιστα δολάρια σου κάνουν τα πάντα. Η πολιτική κατάσταση στο Νεπάλ δεν είναι η καλύτερη. Με ένα διεφθαρμένο βασιλιά, πολιτικά κόμματα σε διαμάχη και τους Μαοϊστές αντάρτες να ελέγχουν περίπου τη μισή χώρα ζήσαμε μια κατάσταση με διαδηλώσεις και απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις αρχές, αλλά κατόπιν η κατάσταση ηρέμησε.
ΈβερεστΣτα Ιμαλάια βρίσκονται 10 από τις 14 κορφές άνω των 8.000 μέτρων (οι υπόλοιπες βρίσκονται στην οροσειρά Καρακοράμ στο Πακιστάν) με ψηλότερη το Έβερεστ στα 8.850 μ.Χρειάζονται 8-10 μέρες ανάβασης από τη Lukla (2.800 μ) για να φτάσει κάποιος στην Κατασκήνωση Βάσης του Έβερεστ (5.350 μ.). Δεν είναι καθόλου εύκολο να πάει κανείς στο Έβερεστ. Εκτός από το χρόνο – χρειάζεται περίπου 2 μήνες – και την πολύ καλή φυσική κατάσταση έχει και μεγάλο κόστος, περίπου 50.000 ευρώ το άτομο. Η πρώτη ελληνική αποστολή που το κατέκτησε ήταν η Ελλάς Έβερεστ 2004 και χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτη. Το Έβερεστ δεν είναι από τα πιο επικίνδυνα ψηλά βουνά. Παρόλα αυτά φέτος 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια αυτή. |
Το Κατμαντού είναι μια πολύβουη, πολυάνθρωπη πόλη. Η κίνηση είναι χαώδης, άνθρωποι, μηχανάκια, αυτοκίνητα, τρίκυκλα ταξί συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν διανοείσαι ότι υπάρχει αν δεν το ζήσεις από κοντά. Είναι παράδεισος για τους τουρίστες που διαθέτουν ισχυρό νόμισμα αλλά για τους ντόπιους οι συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από άθλιες. |
Το Νάμτσε Μπαζάρ είναι το κεφαλοχώρι των Σέρπας και είναι χτισμένο στα 3.450 μ. Οι Σέρπας είναι φυλή που προέρχεται από το γειτονικό Θιβέτ. Ασχολούνται κατά βάση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί προς τον τουρισμό λόγω την αύξησης των ορειβατών στην περιοχή. Μεγάλη είναι η συμβολή τους στην κατάκτηση των κορυφών λόγω της αντοχής τους σε μεγάλα υψόμετρα.
|
Άποψη του Έβερεστ από το Kala Pattar. Στην κάτω αριστερή άκρη βρίσκεται η κατασκήνωση βάσης στα 5.350 μ. Στην περιοχή δεσπόζει ο παγετώνας Kubu και ο τεράστιος παγοκαταρράκτης (Icefall) μέσα από τον οποίο περνάει η διαδρομή για την ανάβαση στο Έβερεστ. Στήνονται διαδοχικά άλλες 4 κατασκηνώσεις μέχρι το νότιο διάσελο στα 7.950 μ. (πάνω δεξιά) από το οποίο επιχειρείται η τελική προσπάθεια για την κορυφή. |
Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής προς τη βάση του Έβερεστ δεσπόζει η ορθοπλαγιά του Lhotse από τις μεγαλύτερες στον κόσμο με υψομετρική διαφορά περίπου 3.000 μέτρα. Στα δεξιά βρίσκεται το Lhotse (8.516 μ.) στα αριστερά το Nuptse (7.864 μ.) και στο κέντρο μόλις διακρίνεται η κορυφή του Έβερεστ (8.850 μ.). Ο καιρός τους μήνες Μάρτιο-Μάιο είναι συνήθως καλός το πρωί από το μεσημέρι συννεφιάζει και το απόγευμα μπορεί να ρίξει και λίγο χιόνι.
|
Για να φτάσει κανείς στη βάση του Έβερεστ στα 5.300 μ. χρειάζεται να περπατήσει περίπου 9 μέρες. Το μονοπάτι στο μεγαλύτερο μέρος του ακολουθεί τα ποτάμια που κατεβαίνουν από τα βουνά. Τεράστιες εντυπωσιακές γέφυρες έχουν στηθεί για την σύνδεση των μονοπατιών αυτών.
|
Άλλη μια άποψη από το Kala Pattar (5.600 μ.) Διακρίνεται η προέκταση του παγετώνα Kubu σαν ένα τεράστιο ποτάμι και στο βάθος οι εντυπωσιακές κορφές Ama Dablam (6.814 μ.), Cantega (6.783 μ.) και Thamsrku (6.618 μ.)
|
Στην περιοχή των Ιμαλαίων δεν υπάρχουν αυτοκινητόδρομοι και αυτοκίνητα. Όλες οι μεταφορές γίνονται από μονοπάτια από ανθρώπους (πόρτες) ή γιάκ. Συναντήσαμε πόρτερς να μεταφέρουν μέχρι 80 κιλά στα 5.000 μέτρα. |
Το γιάκ ένα είδος βούβαλου που είναι προσαρμοσμένο σε μεγάλα υψόμετρα. Είναι δύσκολο να ζήσει κάτω από τα 2.500 μέτρα. Είναι ευέλικτο, μπορεί να σκαρφαλώνει σε χιονισμένες πλαγιές και… τρώγεται κιόλας. |