Skip to content
Menu

Ένταση για υδροηλεκτρικό στην Αβαρίτσα

Το Σάββατο 28 Μαϊου πραγματοποιήθηκε στο συνοικισμό Αβαρίτσα, της τοπικής Κοινότητας Παλαιοκάτουνου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, συνάντηση και συζήτηση κατοίκων και φορέων. Αφορμή για τη συνάντηση στάθηκε η κατάθεση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,  από γνωστή εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κατασκευή υδροηλεκτρικών

 Sample Image
                            Νερόμυλος στην Αβαρίτσα

έργων, για την κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού  στο ρέμα "Γιαννίτσι" της περιοχής. Τη συνάντηση  διοργάνωσαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι αντιτίθενται στην κατασκευή του παραπάνω έργου.

Συμμετείχαν από τη μεριά του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Δημητρίου και ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Βασίλειος Κωνσταντινίδης. Επίσης ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παλαιοκάτουνου- Βουργαρελίου και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βουργαρελίου κ. Κώστας Κατσάνος, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βουργαρελίου Νίκος Μανούσης και μετά από πρόσκληση, αντιπροσωπεία του συλόγου μας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ με τον πρόεδρο Δημήτρη Στεργιούλη.

Η Αβαρίτσα είναι γνωστή από τους νερόμυλους, τα μαντάνια και τις νεροτριβές της. Το ρέμα "Γιανίτσι", στο οποίο έχει μελετηθεί το παραπάνω έργο, διασχίζει ένα πανέμορφο πυκνόφυτο από πλατάνια φαράγγι, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων και τα νερά του κινούν δύο εν ενεργεία από τους τέσσερις συνολικά πέτρινους παλιούς νερόμυλους της Αβαρίτσας. Επίσης από το ρέμα Γιανίτσι τροφοδοτούνται τα αρδευτικά αυλάκια που ποτίζουν τα χωράφια της περιοχής, η οποία είναι κατ' εξοχήν γεωργοκτηνοτροφική.

Οι κάτοικοι είναι πεπεισμένοι ότι η επιβάρυνση και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής θα είναι μη αναστρέψιμη. Η μελέτη του έργου προβλέπει εκτροπή του ρέματος με αγωγό μήκους 3.700 μέτρων. Τη διέλευση του αγωγού στα πρώτα 900 μέτρα συνοδεύει διάνοιξη δρόμου μέσα στο φαρράγι μήκους πέντε μέτρων. Επίσης πιστεύουν ότι θα πληγεί καίρια το βασικό γεωργοκτηνοτροφικό εισόδημα της περιοχής, που είναι άρρηκτα δεμένο με το νερό του ρέματος.

Όλα δέιχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά στην απαρχή ενός νέου αγώνα κατοίκων των Τζουμέρκων, στην γνωστή πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια: κάθε ποτάμι και φράγμα, κάθε ρέμα και υδροηλεκτρικό. Στο όνομα μιας "ανάπτυξης" που έρχεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη που εμείς πιστεύουμε και θέλουμε για τα Τζουμέρκα η οποία  έχει  άξονα την προστασία και ανάδειξη  του φυσικού μας πλούτου.

Σύντομα το θέμα θα απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Πριν αποφασίσουν το οτιδήποτε ας κάνουν μια επίσκεψη στην περιοχή και ας σκεφτούν σοβαρά μήπως πρέπει να αφήσουμε το ρεματάκι ήσυχο να κυλάει και αυτούς τους παλιούς πέτρινους νερόμυλους που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, τις νεροτριβές, τα μαντάνια, τα αυλάκια, τα αναδείξουμε σε ένα  μοναδικό μουσείο υδροκίνησης; Μήπως πρέπει να αφήσουμε τους λιγοστούς κατοίκους της περιοχής να εκμεταλλέυονται οι ίδιοι με τον τρόπο που το κάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα λιγοστά νερά του ρέματος, πριν τους θυσιάσουμε στο βωμό της μεγάλης "μπίζνας"  που λέγεται κατασκευή υδροηλεκτρικών σε όλα τα ρέματα και ποτάμια της ορεινής Ελλάδας και κυρίως της Ηπέιρου; 

Απ' τη μεριά μας η αμέριστη βοήθεια είναι δεδομένη και ευχόμαστε καλή δύναμη στους κατοίκους της περιοχής.