Μεγάλη συναυλία του Λάκη Χαλκιά στα Θεοδώριανα.

«Το υφάδι της μνήμης» (A WEFT OF MEMORY)  συνεχίζει να ξετυλίγεται. Την έκδοση του εξαίσιου βιβλίου με δημοτικά τραγούδια, που ανέσυρε από τη μνήμη της η αιωνόβια (102 χρονών σήμερα) συμπατριώτισσά μας Vassiliki Scotes (Βασιλική Παπαχρήστου ) και κατέγραψε ο γιός της Thomas J. Scotes (Θανάσης Σκουτέλας), έρχεται να συμπληρώσει μια σπουδαία δημοτική βραδιά, αφιερωμένη στην ίδια. Μια συναυλία με το Λάκη Χαλκιά, το Σάββατο βράδυ 7 Αυγούστου στην πλατεία των Θεοδωριάνων. 

 

 Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της, πρόσφατα πέρασε τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου και δέχτηκε τα συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση έγινε ύστερα από πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε θερμό, απλό, αλλά κυρίως συγκινητικό κλίμα. Ταυτόχρονα η ζωή της γίνεται ντοκιμαντέρ, ενώ τραγούδια του βιβλίου θα κυκλοφορήσουν σε μια νέα δισκογραφική δουλειά του Λάκη Χαλκιά.

Η Βασιλική Παπαχρήστου γεννήθηκε στα Θεοδώριανα το 1908. Σημαδεμένη από τη φτώχια και τις στερήσεις της παιδικής της ηλικίας,  το 1931 φτάνει μαζί με το σύζυγό της , στο Χάρισμπεργκ της Πενσυλβάνια. Εκεί ζει την υπόλοιπη ζωή της χωρίς να λησμονήσει ποτέ  τα παιδικά βιώματα και το χωριό της. Καρπός αυτής της αγάπης της για τα Θεοδώριανα, το υπέροχο βιβλίο.

Στο πρόσωπο και  στο έργο της, τιμούνται ταυτόχρονα όλες οι Ηπειρώτισσες γυναίκες,  που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, νέα κορίτσια, αναγκάστηκαν στο δρόμο της ξενιτιάς, φτάνοντας στην Αμερική. Πόνοι, καημοί, λύπες, αλλά και μεγάλες χαρές. Καρδιά, ψυχή και μια ολάκερη ζωή,  μοιρασμένη ανάμεσα σε δυο πατρίδες. Μα περισσότερο οι θύμησες από τη μικρή ορεινή πατρίδα, που έμειναν άσβεστες για πάντα. Τα τραγούδια του τόπου ημέρευαν την ψυχή και απάλυναν τον πόνο της ξενιτιάς, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα του γυρισμού.  Ελπίδα και όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, ύστερα από εκατόν δύο χρόνια ζωής. 

Μια υπέροχη, ξεχωριστή βραδιά για τους Θεοδωριανίτες και για όσους ανηφορίσουν το Σάββατο βράδυ 7 Αυγούστου στην καρδιά των Τζουμέρκων και στην πλατεία των Θεοδωριάνων.

Exit mobile version