Αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τα Υ/Η της ΤΕΡΝΑ

  Σημαντικές θετικές εξελίξεις έχουμε σχετικά με  την αποτροπή της εγκατάστασης των δύο μικρών  υδροηλεκτρικών έργων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα Θεοδώριανα. Την  ομόφωνη απόφαση της Ν.Ε.ΧΩ.ΠΕ. Νομού Άρτας (8-1-2010),  η οποία ΔΕΝ συμφωνεί με την κατασκευή των παραπάνω έργων και συνεπώς δεν εγκρίνει την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έρχεται να συμπληρώσει ανάλογη αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Ηπείρου (1-5-2010) η οποία και αυτή με τη σειρά της δεν συμφωνεί με το σχεδιασμό και την εγκατάσταση των παραπάνω έργων.   

 

το υπάρχον φράγμα της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στα Θεοδώριανα

 Έχει εξαιρετική σημασία ότι οι παραπάνω υπηρεσίες, μετά και τα σχετικά υπομνήματα του συλλόγου μας «Οι Ορεινοί» και των άλλων φορέων του χωριού, έφτασαν στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις αφού έκαναν αυτοψία στην περιοχή κατασκευής των έργων. Γεγονός που  καταδεικνύει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία  αντιμετώπισαν την υπόθεση αυτή, που ταλανίζει την κοινωνία των Θεοδωριάνων για πολλά χρόνια.

 Ταυτόχρονα με σοβαρά επιχειρήματα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους  απορρίπτουν το σχεδιασμό των παραπάνω έργων  στα ποτάμια της περιοχής των Θεοδωριάνων, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία του ανεκτίμητου φυσικού πλούτου της περιοχής μας. 

 Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που δεν εγκρίνεται η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των συγκεκριμένων έργων, αφού πριν είχε προηγηθεί το 2004 και σχετική ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ.

  Ελπίζουμε, επιτέλους η κατασκευάστρια εταιρεία να σεβαστεί τις υπηρεσιακές αρνητικές γνωμοδοτήσεις, την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας κατοίκων και φορέων των Θεοδωριάνων και να μην επανέλθει για τέταρτη φορά με τροποποιημένες τις ίδιες μελέτες.  

 Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούμε  την εγκατάσταση άλλου τέτοιου έργου  στα ποτάμια της περιοχής μας, όταν ήδη λειτουργεί από το 2004 ανάλογο έργο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ παραβιάζοντας συστηματικά περιβαλλοντικούς όρους έχοντας επιβαρύνει αρνητικά το περιβάλλον. 

 Τελευταία προέκυψε και ένα άλλο μεγάλο θέμα που σχετίζεται με τα παραπάνω. Έχουμε αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε., η οποία προχωράει την διαδικασία αδειοδότησης, για την εγκατάσταση ενός αιολικού Πάρκου ισχύος 34 ΜW με 17 ανεμογεννήτριες στην περιοχή «Ξέρακας» στα σύνορα της κοινότητας Θεοδωριάνων και του Δήμου Αθαμανίας.

 Σαν «ΟΡΕΙΝΟΙ» εξετάζουμε  σοβαρά όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης αυτής και σύντομα θα πάρουμε ξεκάθαρη θέση θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και το συμφέρον της κοινωνίας των Θεοδωριάνων. 

Exit mobile version