Τείχη… στα νέα φράγματα που ενδέχεται να κατασκευαστούν στα ποτάμια και τα ρέματα της Ηπείρου ετοιμάζονται να βάλουν οι φορείς και οι
το φράγμα της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στα Θεοδώριανα |
σύλλογοι της Ηπείρου. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) βάζει από το παράθυρο και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα, με αποτέλεσμα να προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Στην εκτίμηση αυτή κατέληξαν οι εκπρόσωποι δεκάδων φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων από τον Αμβρακικό και την κοινότητα Θεοδωριάνων μέχρι τα χωριά της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων.
Εκδήλωση για τις ΑΠΕ και τα φράγματα οργάνωσε στα Γιάννενα ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, ο οποίος από το 1997 εναντιώνεται στην περαιτέρω «φραγματοποίηση» των ποταμών της Ηπείρου.
Η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή των φορέων στην εκδήλωση κάνει τους διοργανωτές να μιλούν για «νέο ισχυρό μέτωπο» των τοπικών κοινωνιών εναντίον των φραγμάτων. Σε περιφερειακό επίπεδο, στην Ήπειρο, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύλλογοι και ομάδες επαγγελματιών απορρίπτουν το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Και εκτιμούν ότι στην Ήπειρο, ετοιμάζεται μια «νέα γενιά φραγμάτων», αν και μέχρι τώρα οι προσπάθειες των εταιριών έχουν αποτραπεί χάρη στις συντονισμένες κινητοποιήσεις των φορέων και πολιτών.
Όλοι στο πόδι
Ομόθυμο, πάντως, ήταν το «όχι» στα υδροηλεκτρικά φράγματα όσων πήραν το λόγο στη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Στόχος του νομοσχεδίου είναι να διευκολύνει τους επενδυτές», σημείωσε εμφατικά ο Γιάννης Παπαδημητρίου, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου και χαρακτήρισε ως την «πιο επικίνδυνη διάταξη» του νομοσχεδίου την αναφορά στα μεγάλα φράγματα. Οι φορείς εκτιμούν πως το υδροηλεκτρικό έργο του Αγίου Νικολάου, επί του ποταμού Αράχθου, περιλαμβάνεται σ’ αυτή τη διάταξη και ο κ. Παπαδημητρίου κάλεσε τους πάντες σε εγρήγορση, εκτιμώντας πως είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί «ένας τρίτος γύρος αντιπαράθεσης».Την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών ζήτησε ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, επικεφαλής της νομαρχιακής κίνησης «Άπειρος Τόπος», προτείνοντας να έχουν λόγο οι δήμοι για τις δημοπρατήσεις των φραγμάτων. Επίσης, ανέφερε πως οι περιοχές θα πρέπει να καθορίζονται από ολοκληρωμένες μελέτες και με τη συμμετοχή των δήμων, εκφράζοντας τη διαφωνία για την τακτική που σήμερα ακολουθείται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Την αντίθεσή του στην κατασκευή άλλου φράγματος στον Άραχθο εξέφρασε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου Παύλος Χαραλάμπους, σημειώνοντας πως «ο Αμβρακικός δεν έχει μέλλον αν γίνουν άλλα φράγματα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γραμματέας του συλλόγου Θεοδωριανιτών «Οι Ορεινοί», Μαριάνθη Παπαγιάννη, δηλώνοντας πως «κανένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των τεχνικών εταιριών δεν θα κάμψει τον αγώνα μας για τη σωτηρία του φυσικού πλούτου της περιοχής».
Θεωρούν ιθαγενείς τις τοπικές κοινωνίες
«Στο αέρα» βρίσκεται η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτιμά ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος της Συμπαράταξης των Βοιωτών για το Περιβάλλον, απορρίπτοντας το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζονται ως ιθαγενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι ενεργοί πολίτες έχουν λόγο και άποψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τέλος, διαφώνησε με το δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι ανάγκες κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι με διαφορετική πολιτική μπορεί να παραμείνει σταθερή. Ενάντια, στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο Ρήγας Τσιακίρης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Τέλος, συνέχεια στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο πρόεδρος του συλλόγου Αράχθου, Γιάννης Μπενέκος.
εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
Διαβάστε τον χαιρετισμό των ΟΡΕΙΝΩΝ στην εκδήλωση