Μυστική συνεδρίαση Φορέα!

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση σύστασης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Μετά το κοινό Δελτίο Τύπου των τριών συλλόγων των Τζουμέρκων (Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, Ορεινοί και Σύλλογος Προστασίας Φυσικής και 

 
 Από τη μεγάλη διαδήλωση για τον Άραχθο. Αύγουστος 2006

Πολιτιστικής κληρονομιάς Ματσουκίου), άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην υφυπουργού κ. Καλογιάννη με την αποστολή απαντητικού Δελτίο Τύπου. Σχετικό Δελτίο Τύπου έστειλε και η ΙΛΕΤ (Ιστορική Λαογραφική Εταιρία Τζουμέρκων), αν και δεν αναφερόταν πουθενά στο κοινό Δελτίο Τύπου των τριών συλλογων μας.

Χαρακτηριστικό και των δύο Δελτίων  είναι το επιθετικό και ταυτόχρονα απολογητικό ύφος τους. Μια καινούργια εξέλιξη στο θέμα έχει να κάνει με την απόφαση της νέας υπουργού Περιβάλλοντος κ.Μπιρμπίλη να αναστείλει κάθε δραστηριότητα όλων των Φορέων Διαχείρισης, με σκοπό ίσως την επανασύστασή τους. Σχετικά με το Φ.Δ. του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑRT TV, δήλωσε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις τάσσεται υπέρ της επανασύστασης του Δ.Σ. του Φορέα του Πάρκου Τζουμέρκων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παρακάτω σχετικό δημιοσίευμα της εφημερίδας των Ιωαννίνων ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ (30-10-2009), που έρχεται να επιβεβαιώσει όσα υποστηρίζαμε στο κοινό μας Δελτίο Τύπου. 

Μυστική συνεδρίαση Φορέα!

 Παρά το πανηγυρικό κλίμα ουδείς φρόντισε να ενημερώσει φορείς και   πολίτες των Τζουμέρκων, ενώ ακόμη η διοίκηση δεν εμφανίστηκε δημόσια και ούτε παρουσίασε τους στόχους της.

           “Kαινοτομίες» πανελληνίως διεκδικεί ο νεοσυσταθείς φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων καθώς και η πρώην ηγεσία  του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που γνωστοποίησε τη σύνθεση του διοικητικού  συμβουλίου. Το… ποδαρικό του φορέα διαχείρισης έγινε προεκλογικά και οι αρμόδιοι απέκρυψαν ακόμη και συνεδριάσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν την ανακοίνωση της σύνθεσής του. Μέχρι τώρα η διοίκηση του φορέα διαχείρισης δεν έδωσε στη δημοσιότητα ούτε μία ανακοίνωση καίτοι  συνεδρίασε και έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για τη λειτουργία και τη διοίκηση του Εθνικού Πάρκου. Ο ορισμός του διοικητικού συμβουλίου  υπογράφηκε από τον πρώην υπουργό Γιώργο Σουφλιά στις 15 Σεπτεμβρίου και μία μέρα αργότερα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  

Ως προσωπικό μυστικό αντιμετώπισε τον ορισμό του διοικητικού   συμβουλίου ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης, καθώς τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα διαχείρισης τη  γνωστοποίησε στο κοινό της περιοχής στις 2 Οκτωβρίου. Δηλαδή με  καθυστέρηση 16 ημερών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως. Πάντως, στις πρόσφατες επικρίσεις που δέχθηκε για το  φορέα διαχείρισης από τους τρεις συλλόγους των Τζουμέρκων, που αντιτάχθηκαν στην κατασκευή φράγματος στην περιοχή Άγιος Νικόλαος    του ποταμού Αράχθου, απάντησε την επόμενη μέρα.

            Κρύφτηκαν…                       

 Το πλέον παράδοξο είναι ότι το νεοσύστατο συμβούλιο του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων είχε ήδη συνεδριάσει χωρίς να προηγηθεί καμιά    ανακοίνωση σχετικά με τη σύνθεσή του. Από διάφορες υπουργικές    αποφάσεις που ακολούθησαν, προκύπτει ότι το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 24 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 9 μέρες πριν   καν ανακοινωθεί η σύνθεσή του. Παράλληλα, η διοίκηση έστειλε έγγραφο   στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και βάσει αυτού εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις   που αφορούν τον κανονισμό οικονομικής διαχείρισης και άλλα μείζονα    λειτουργικά ζητήματα της προστατευόμενης περιοχής. Μάλιστα, στις 29 Σεπτεμβρίου –τρεις μέρες πριν ακόμη ανακοινώσει τη  σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου- ο Στ. Καλογιάννης υπέγραψε την    κανονιστική απόφαση οικονομικής διαχείρισης του Πάρκου Τζουμέρκων,  την απόφαση που αφορά στη διοίκηση και λειτουργία του φορέα     διαχείρισης και την έγκριση κανονισμού για εκτέλεση έργων και  προμήθειες. Στα παράδοξα περιλαμβάνεται και η έγκριση κανονισμού υπηρεσιών προσωπικού και λειτουργιών, που συνεπάγεται τη δημιουργία  22 θέσεων εργασίας στο φορέα διαχείρισης.     

            Σιωπή προέδρου

 

Εντύπωση προκαλεί η απόλυτη σιωπή του διοικητικού συμβουλίου, μετά   μάλιστα και τις πρόσφατες καταγγελίες. Και βέβαια ο πρόεδρος του   φορέα διαχείρισης και δήμαρχος Αγνάντων, Χρήστος Χασιάκος, θεώρησε   σκόπιμο όχι μόνο να μην ανακοινώσει τη πρώτης συνεδρίαση της 24ης   Σεπτεμβρίου , αλλά ούτε να γνωστοποιήσει καν στο κοινό τις αποφάσεις   που ελήφθησαν. Ακόμη, ερωτήματα προκαλεί και η γενικότερη σιωπή που   ακολουθούν από τα υπόλοιπα μέλη που συμμετείχαν στον προεκλογικό… μυστικό δείπνο του φορέα διαχείρισης, αν και συνηθίζεται η πρώτη  συνεδρίαση να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.  Η ιδιοκτησιακή λογική διέπει τις μέχρι ενέργειες όλων των  εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων. Παράλληλα, το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη μυστικοπάθεια της διοίκησης του Εθνικού Πάρκου  Τζουμέρκων και προσωπικά του προέδρου. Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος   Αγνάντων και πρόεδρος του φορέα διαχείρισης πλέον ήταν ο μοναδικός αιρετός της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων που είχε ταχθεί υπέρ   της κατασκευής του φράγματος επί του ποταμού Αράχθου, την ώρα που σύσσωμοι οι φορείς και οι σύλλογοι στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας αντιδρούσαν στη «φραγματοποίηση» του Αράχθου. 

  

Εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ  

30 Οκτωβρίου 2009        

       

 

Exit mobile version