Skip to content
Menu

Κόμβος Ιονίας οδού στον Αμμότοπο.

Η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου στρατηγικής σημασίας για την Ήπειρο και για τα Τζουμέρκα δεν μπορεί και δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί ερήμην της τοπικής κοινωνίας, των φορέων της αποδημίας και των Ο.Τ.Α. της περιοχής.

Με ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματισμό πληροφορηθήκαμε ότι στο σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου δεν περιλαμβάνεται ένας κόμβος που θα φέρνει όσο πιο κοντά γίνεται τον επισκέπτη στα 35 και πλέον χωριά των Τζουμέρκων!!!

Αν εξαιρέσει κανείς τον κόμβο στο Πέτα (περιοχή Αγγέλη) που εξυπηρετεί την έξοδο προς το Βουργαρέλι, ολόκληρη η πλευρά των Δυτικών Τζουμέρκων με τα σημερινά απογοητευτικά δεδομένα υποχρεώνεται στις εξής επιλογές ταλαιπωρίας:

·          Να διέλθει μέσα από την πόλη της Άρτας και να ακολουθήσει την πεπατημένη μετά το παλιό γεφύρι δεξιά προς Γραμμενίτσα.

·          Να εξέλθει από τον κόμβο του Πέτα και περνώντας πάνω από τη στέψη του φράγματος Πουρναρίου με συνεχή ζικ ζακ ανάμεσα στους παρακείμενους συνοικισμούς να φτάσει στο χωριό Γραμμενίτσα και να ανηφορίσει προς το Ξηροβούνι.

·          Να συνεχίσει την πορεία του προς τη Φιλιππιάδα και στον παρακείμενο κόμβο ανάμεσα στη Φιλιππιάδα και την Καμπή να εξέλθει και να συνεχίσει μέσα από την Καμπή και τον Αμμότοπο προς το Ξηροβούνι – ό,τι δηλαδή κάνει και σήμερα.

·          Να συνεχίσει στην νέα Ιονία Οδό και να φτάσει στον επόμενο σχεδιασμένο κόμβο στο Γοργόμυλο!!!, στην πίσω μεριά του Ξηροβουνίου. Από κει διασχίζοντας πάλι αρκετά περιττά χιλιόμετρα θα πρέπει να κατέβει προς τον Αμμότοπο για να προσεγγίσει τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων.

Προς τι όμως το όφελος για τα 35 και πλέον χωριά των Τζουμέρκων;

Θεωρούμε ότι υπάρχουν δύο επιτακτικές και επιβεβλημένες λύσεις θεραπείας του μείζονος προβλήματος για την ανάπτυξη των Τζουμέρκων.

·          Η πρώτη προκρίνει κόμβο στην Γραμμενίτσα, ώστε σε ευθεία γραμμή να προσεγγίζεται η δυτική πλευρά των Τζουμέρκων.

·          Η άλλη, η πιο σύντομη και πιο αποτελεσματική επιβάλλει την δημιουργία κόμβου στον Αμμότοπο, όπου με τη βελτίωση του υπάρχοντος δασικού δρόμου έξω από το χωριό, οι επισκέπτες των Τζουμέρκων θα αποφεύγουν την κίνηση των χωριών φτάνοντας σε τρία λεπτά στην Κιάφα.

Επί της ουσίας είναι αδιανόητο σε άλλα τμήματα των εθνικών οδών να συναντάμε κόμβους κάθε επτά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν τρία τέσσερα χωριά κι εδώ που πρόκειται για τον κύριο κορμό του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων η πολιτεία φαίνεται να αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

        Καλούμε τους κ.κ. βουλευτές, νομάρχες και δημάρχους της περιοχής μας, να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να  δοθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα.   

Έτσι ευελπιστούμε ότι αφενός οι ξενιτεμένοι Τζουμερκιώτες θα έχουν την ευκαιρία να φτάνουν συντομότερα στα χωριά τους, αφετέρου ανοίγει ένας τουριστικός δίαυλος επισκεψιμότητας στην περιοχή που θα αλλάξει σταδιακά τις απαιτήσεις σχετικά με τις υποδομές, τη διαμονή, τη φιλοξενία, την προσβασιμότητα, τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους ντόπιους επιχειρηματίες, τους Ο.Τ.Α. και την τοπική κοινωνία, αλλάζοντας ριζικά και τον οικονομικό χάρτη της περιοχής.

Εξέλιξη αναπόφευκτη για μια περιοχή που είχε μείνει για χρόνια στο περιθώριο της τουριστικής αναπτυξιακής πολιτικής, καταδικασμένη στην απομόνωση και τον οικονομικό μαρασμό.

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών