Δέκα απ΄ τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας, αντιδρώντας έντονα στην παραπάνω απόφαση, απέστειλαν επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς.
Οι οργανώσεις απορρίπτουν την απόφαση και κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη πρωτοβουλία της κυβέρνησης», που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά περιβαλλοντικών ατοπημάτων. Τονίζουν με νόημα, ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν εντάσσεται στη γενικότερη πραγματικότητα της υπερτροφικής Δημόσιας Διοίκησης και ή συρρίκνωση των Φορέων Διαχείρισης δεν αποτελεί μέτρο καταστολής κρατικών εξόδων. Κι αυτό, όπως αναφέρουν, γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία έστω και επαρκούς χρηματοδότησης για κάποιο Φορέα .
Οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρουν στην επιστολή τους, είναι πολύ λίγοι, ενώ ούτε την πολιτική στήριξη απολαμβάνουν, ούτε οι απαραίτητοι πόροι διατίθενται για την ενίσχυσή τους. Οι οργανώσεις είναι βέβαιες ότι από την συγχώνευση των φορέων Διαχείρισης, δεν θα προκύψουν έσοδα για το κράτος, δεδομένου ότι οι Φορείς χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από κοινοτικούς και όχι εθνικούς πόρους. Άρα, αναφέρουν, δεν «πρόκειται να καλυφθεί το δημοσιονομικό χρέος της χώρας αλλά να μεγεθύνει υπέρμετρα το ήδη τεράστιο οικολογικό έλλειμμα της χώρας».
Όλα τα παραπάνω κάνουν σαφές ότι η κυβέρνηση, προσπαθώντας απεγνωσμένα να περιορίσει κρατικά έξοδα, ταυτίζει τους ήδη προβληματικούς, οικονομικά και θεσμικά, φορείς διαχείρισης και τις δαπάνες για το περιβάλλον, με τις υπέρμετρες κρατικές δαπάνες του δημόσιου τομέα, παραβιάζοντας προηγούμενες περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις και τις πριν από λίγες μέρες προεκλογικές εξαγγελίες της, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το τεράστιο έλλειμμα περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα μας.Θολό τοπίο αποτελεί πλέον η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και Εθνικών Πάρκων που υπάρχουν, αλλά και του δικού μας Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.
Χαρακτηριστικό της έλλειψης συγκεκριμένου κυβερνητικού περιβαλλοντικού σχεδίου και πολιτικής είναι, ότι ενώ ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές στο Προεδρικό Διάταγμα για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, ακόμα δεν έχει συσταθεί ο φορέας Διαχείρισής του όπως προβλέπεται, και το Προεδρικό Διάταγμα αναιρείται από την παραπάνω διυπουργική απόφαση, που προβλέπει ενοποίηση του φορέα του, αυτού που ακόμα δεν έχει συσταθεί.
Επίσης κανείς δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο θα γίνει μια τέτοια συνένωση και πώς είναι δυνατόν να ενωθούν φορείς που διαχειρίζονται περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά, έκταση, μορφολογία, οικοσυστήματα, που είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους ;
Σαν ΟΡΕΙΝΟΙ, ενώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές και διαμαρτυρίες των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, ελπίζοντας τελικά να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή πλεύσης και να μην υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο, αλλά αντίθετα να υπάρξει ουσιαστική χρηματοδότηση, αναβάθμιση και πολιτική στήριξη των φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, μέσα σ’ αυτούς και του δικού μας Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, που δυστυχώς η θεσμοθέτησή του ξεκινά με τους χειρότερους οιωνούς.
Δ.Σ.
Διαβάστε ολοκληρη την επιστολή των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΕΔΩ