Skip to content
Menu

Τα Θεοδώριανα  στην ΟΧΕ  της περιόδου 2021-2027

Τα Θεοδώριανα στην ΟΧΕ της περιόδου 2021-2027

Ημερίδα διαβούλευσης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στην Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 στα Ιωάννινα.


Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2021-2027 στοχεύει στην υλοποίηση Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για την προώθηση ενός νέου προτύπου χωρικής οργάνωσης της Περιφέρειας που θα στηρίζεται στην αρχή της ολοκληρωμένης αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και υποδομών με ταυτόχρονη προστασία των στοιχείων που συνθέτουν το περιβάλλον και τοπίο της Ηπείρου.


Οι περιοχές εφαρμογής της εν λόγω ΟΧΕ είναι:


Βόρεια Πίνδος, με επίκεντρο τις ιαματικές πηγές Αμαράντου – Καβασίλων – Πυξαριάς και τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας
Νότια Πίνδος, με επίκεντρο τους οικισμούς των Τζουμέρκων: Συρράκο, Καλαρρύτες, και Βαθύπεδο στην ΠΕ Ιωαννίνων, και Αθαμάνιο και Θεοδώριανα στην ΠΕ Άρτας και το όρος Λάκμος
Σούλι-Αχέροντας με επίκεντρο το Τετραχώρι Σουλίου και από τις πύλες του Άδη μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα.


Μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2023 Δήμοι και Φορείς των περιοχών που αναφέρονται παραπάνω, μεταξύ αυτών και τα Θεοδώριανα, είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.
Μέσα σε αυτά τα στενά χρονικά περιθώρια η Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας και ο σύλλογός μας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ προλάβαμε και καταθέσαμε εμπρόθεσμα από κοινού τις παρακάτω προτάσεις που αφορούν τα Θεοδώριανα.

Για τα θεοδώριανα προτείνονται οι παρακάτω δράσεις:

1. Αναπαλαίωση του παλιού πέτρινου διώροφου δημοτικού σχολείου Θεοδωριάνων, που στέκεται ακόμα όρθιο στο κέντρο του χωριού μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένο το 1864. Σκοπός να φιλοξενήσει την πλούσια ιστορία των Θεοδωριάνων με λαογραφικό, ιστορικό και εκκλησιαστικό μουσείο, φιλοξενώντας ταυτόχρονα και ένα πλούσιο και μοναδικό φωτογραφικό αρχείο, στο οποίο θα ξεδιπλώνεται η ιστορία των Θεοδωριάνων. Ενδεχομένως τμήμα του να διατεθεί για την δημιουργία ενός παραδοσιακού καφενείου. Για τη συγκεκριμένη δράση υπάρχει έγκεκριμένη μελέτη από την υπηρεσία Νεωτέρων μνημείων του υπουργείου πολιτισμού.

2. Δημιουργία μουσείου υδροκίνησης με την αναπαλαίωση, συντήρηση του παλιού νερόμυλου της Κοινότητας Θεοδωριάνων στον ποταμό Γκούρα στο δρόμο προς Νεράιδα. Ένα μνημείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την πρόσφατη ιστορία του χωριού μας και τους κατοίκους του. Ο νερόμυλος αυτός λειτούργησε για πολλά χρόνια σε ένα πανέμορφο μέρος κάτω από αιωνόβια πλατάνια δίπλα στα αφρισμένα νερά του Γκούρα, με την τεράστια νεροτριβή του και τα μαντάνια του. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εγκαταλείφτηκε και βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Ο περιβάλλων χώρος πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα για την παραμονή και ξεκούραση των επισκεπτών.

3. Συντήρηση του πέτρινου γεφυριού στο χειμαρροπόταμο Γκούρα στο δρόμο προς Τρίκαλα χτισμένο το 1924 από Ηπειρώτες μαστόρους, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον παραδοσιακό νερόμυλο και για χρόνια αποτέλεσε τη γέφυρα σύνδεσης (διέλευσης) του ποταμού και επικοινωνίας με τα γειτονικά χωριά του Νομού Τρικάλων. Είναι σημαντικό ότι τα δύο μνημεία, δηλαδή ο παλιός νερόμυλος και το πέτρινο γεφύρι, γειτνιάζουν και μπορούν να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο.

4. Την κατασκευή οικήματος στην πλατεία του Αϊ Νικόλα στο κέντρο του χωριού, σε ένα κατάλληλο περιβάλλον με πλατάνια και νερά για την τοποθέτηση παλαιάς γεννήτριας με την οποία το χωριό μας ηλεκτροδοτήθηκε το 1936 μέχρι το 1963. Υπόψη ότι ήταν το μοναδικό χωριό, με εξαίρεση τις μεγάλες πόλεις δυτικά της Πάτρας, που είχε ηλεκτροφωτισμό την εποχή εκείνη. Η γεννήτρια αυτή , η μοναδική η οποία υπάρχει στην Ελλάδα, επισκευάστηκε και δύναται να παράγει ρεύμα αν τοποθετηθεί και συνδεθεί με πτώση νερού!

5. Τη διαμόρφωση του παλιού μονοπατιού που οδηγεί από τις παρυφές του χωριού στους περίφημους δίδυμους καταρράκτες της Σούδας, προκειμένου να χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες, που επιθυμούν να μεταβούν περπατώντας στους καταρράκτες, καθώς και την συντήρηση – επισκευή όπου χρειάζεται του παλιού αυλακιού που υπάρχει παράλληλα με το μονοπάτι και χρησιμοποιούνταν παλιότερα, αλλά και σήμερα, για το πότισμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων τόσο εντός όσο και εκτός του χωριού.

6. Τέλος είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι τρείς πρώτες προτεινόμενες δράσεις έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού / Τμήμα Νεωτέρων μνημείων. Οι προτεινόμενες δράσεις πέρα από τη διατήρηση της ιστορίας του χωριού μας, θα αυξήσουν και την έλευση επισκεπτών , αλλά και μαθητών-σπουδαστών για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

  
                                     Θεοδώριανα 4 Δεκέμβρη 2023

 

         Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας


             Σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ