Βορά σε επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσω δύο νέων αιτήσεων στη ΡΑΕ για εγκατάσταση νέων μικρών υδροηλεκτρικών, τα ποτάμια και οι καταρράκτες των Θεοδωριάνων .
Συγκεκριμένα στις 4 Φλεβάρη 2022 κατατέθηκε στη ΡΑΕ η παρακάτω αίτηση για μικρό υδροηλεκτρικό:
Γ-013713 04/02/2022 ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΡΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 0,86 ΜΥΗΕ
Στις 10 Φλεβάρη 2022, έξι μέρες αργότερα, κατατέθηκε νέα αίτηση για μικρό υδροηλεκτρικό με τα παρακάτω στοιχεία πάλι στο ίδιο ρέμα:
Γ-013863 10/02/2022 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΜΙΝΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΡΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ ΡΕΜΑ ΛΑΜΠΡΗ ΓΚΟΥΡΑ 0,96 ΜΥΗΕ
Ανατρέχοντας στο γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ βλέπουμε ότι η χωροθέτηση των έργων είναι ακριβώς όπως ήταν το υδροηλεκτρικό της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πριν 22 ολόκληρα χρόνια, τότε δηλαδή που ξεκίνησε ο πολυετής μεγάλος νικηφόρος αγώνας των κατοίκων των Θεοδωριάνων και του συλλόγου ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ, καταφέρνοντας να ακυρώσουν το έργο αυτό και ακόμα ένα στο ρέμα Μουζάκι, με απόφαση του ΣτΕ στο οποίο είχαν προσφύγει.
Το φράγμα υδροληψίας, όπως φαίνεται και στο χάρτη, βρίσκεται ακριβώς στους καταρράκτες, το ποτάμι σωληνωμένο με αγωγούς ακολουθεί την κοίτη του ποταμού μέχρι να συναντήσει τον αμαξιτό δρόμο εκεί που ξεκινάει το μονοπάτι για τους καταρράκτες.
Ακολουθώντας τον δρόμο φτάνει στα πρώτα σπίτια του χωριού και στο ύψος της «Βασιλικής» ρίχνεται στο ρέμα Μπούφες και καταλήγει χαμηλά, στη στροφή του δρόμου για Νεράιδα τριακόσια μέτρα περίπου πριν το πέτρινο γεφύρι του Γκούρα, όπου είναι χωροθετημένος ο σταθμός παραγωγής.
Οι δύο νέες αυτές αιτήσεις έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ήδη έχουν κατατεθεί :
- Γ-012534 09/02/2021 ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΑΝΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΡΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ ρέμα Γκούρα 1,6 ΜΥΗΕ
- BR ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΗΠΕlΡΟΥµε την Γ-011183 14/12/2020
η οποία έχει πάρει άδεια παραγωγής.
Για αυτές τις δύο, οι οποίες το περασμένο καλοκαίρι σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στα Θεοδώριανα, κατατέθηκαν ήδη στη ΡΑΕ αντιρρήσεις για το πρώτο και αίτηση αναθεώρησης για το δεύτερο, τις οποίες συνυπογράφουν ο πρόεδρος της κοινότητας και όλοι οι πρόεδροι των φορέων και συλλόγων του χωριού, για τις οποίες δεν πήραμε ακόμα καμιά απάντηση.
Εδώ όμως ανέλαβε η ίδια η φύση να κουρελιάσει τα σχέδια των επενδυτών και να ισχυροποιήσει τα επιχειρήματά μας. Μετά τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις στις 19 και 20 Δεκέμβρη του 2021 τα Θεοδώριανα έζησαν στιγμές αγωνίας όπως εκείνες της μεγάλης κατολίσθησης του 1981, που κινδύνεψε το χωριό.
Η μεγάλη κατολίσθηση που έγινε στην είσοδο του χωριού, είχε σαν αποτέλεσμα τόνοι από μπάζα και φερτά υλικά να κατακλύσουν τη γέφυρα στην είσοδο του χωριού, η οποία κινδύνεψε με κατάρρευση, το ποτάμι να βγει στην άσφαλτο και να καταστραφεί τμήμα του υδραγωγείου. Πρόκειται για το ίδιο σημείο που οι παραπάνω εταιρείες (BR ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΗΠΕlΡΟΥ) και (ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΑΝΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΡΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ) θέλουν να φτιάξουν υδροηλεκτρικά με εκσκαφείς, φράγματα, σωληνώσεις ποταμών, εκρηκτικά, αποψιλώσεις κ.λ.π.
Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε ότι από το 2004 λειτουργεί στα Θεοδώριανα ανάλογο έργο ισχύος 4 MW, του οποίου δεν πετύχαμε την ακύρωσή του, με μηδαμινά οφέλη για το χωριό, με φράγμα έκτρωμα εφτά μέτρων και με ένα καταπληκτικό φαράγγι υποβαθμισμένο αισθητικά, η κατάσταση για το φυσικό πλούτο του χωριού μας τείνει να γίνει εφιαλτική.
Οι καταρράκτες μας με τα αφρισμένα νερά της Άσπρης Γκούρας και το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτούς, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, με χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, αποτελώντας έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στη χώρα μας και αναφέρονται σε όλους τους τουριστικούς χάρτες. Τα ποτάμια μας είναι το σήμα κατατεθέν των Θεοδωριάνων.
Ζήσαμε από πρώτο χέρι την «ανάπτυξη» των υδροηλεκτρικών. Το δρόμο του αγώνα τον ξέρουμε από χρόνια. Είμαστε αποφασισμένοι, το φυσικό μας πλούτο να τον διαφυλάξουμε και να τον προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού. Το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται.
Καλούμε τους αρμόδιους για την αδειοδότηση φορείς και υπηρεσίες (Άποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, βουλευτές του νομού Άρτας, Διεύθυνση Δασών, Διεύθυνση Υδάτων κ.λ.π.) να να πάρουν θέση και να βάλουν ένα φραγμό στην ανεξέλεγκτη αδειοδότηση μικρών υδροηλεκτρικών όχι μόνο στα Θεοδώριανα αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο. Να συμβάλλουν στην οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, με άξονα πάντα το μοναδικό φυσικό μας πλούτο, και όχι στην καταστροφή του.
Οι επίδοξοι επενδυτές να ξέρουν ότι θα βρουν ξανά απέναντί τους ένα ολόκληρο χωριό αποφασισμένο να δώσει τον αγώνα με κάθε μέσο και μέχρι τέλους.
Το μήνυμά μας παραμένει το ίδιο.
«No pasaran». Δε θα περάσουν ούτε τώρα.
Δημήτρης Στεργιούλης
Πρόεδρος του συλλόγου ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ