Εκτύπωση

Τα μονοπάτια των Θεοδωριάνων.

on .

               Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική χαρτογράφηση και η σηματοδότηση των μονοπατιών των Θεοδωριάνων.

   

Υπήρξε μια εποχή, όχι πολύ μακρινή, που το αυτοκίνητο δεν υπήρχε. Μια εποχή που τα Θεοδώριανα ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής με ζωή χειμώνα καλοκαίρι.Είχαν περισσότερους κατοίκους από ότι σήμερα, οι οποίοι είχαν δύο κύριες ασχολίες. Τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σχεδόν όλη η περιοχή μέχρι το ύψος του «Σταυρού», του «Αϊ Λιά»και της «Χούνης» ήταν σπαρμένη. Τα Θεοδώριανα επίσης ήταν πέρασμα προς τις περιοχές των Μελισσουργών και της Θεσσαλίας. Το μόνο μεταφορικό μέσο ήταν τα πόδια ή τα μουλάρια.

Ξεκινήσαμε σαν σύλλογος «Οι Ορεινοί» εδώ και κάποια χρόνια μια προσπάθεια, να καταγράψουμε, να καθαρίσουμε, να σηματοδοτήσουμε και να αναδείξουμε  τα μονοπάτια,  που εξυπηρέτησαν για χρόνια τους κατοίκους της περιοχής, με την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον και θα γίνουν πόλος έλξης για την περιοχή μας.

Με εθελοντική εργασία καταφέραμε σήμερα ένα σπουδαίο πιστεύουμε έργο.

Τα σημαντικότερα μονοπάτια της περιοχής μας καθαρίστηκαν, σηματοδοτήθηκαν και το κυριότερο  χαρτογραφήθηκαν ηλεκτρονικά με GPS,  ώστε να μπορούν να τα περπατήσουν με ασφάλεια ορειβάτες και περιπατητές. Ένα δύσκολο και επίπονο έργο, αφού τα περισσότερα από αυτά είχαν εγκαταλειφθεί από χρόνια και έπρεπε να “ανοιχτούν" από την αρχή, αλλά και να περπατηθούν αρκετές φορές.

Η προσπάθεια όμως δεν σταματά εδώ, αφού κάθε χρόνο χρειάζονται κάποια απαραίτητη συντήρηση. Επίσης στο πλάνο μας είναι να προστεθούν και κάποια ακόμα.

Τα μονοπάτια  που έχουν χαρτογραφηθεί ηλεκτρονικά είναι είναι τα εξής:

1.     Θεοδώριανα-  Καταρράκτες (Σούδα).

2.     Θεοδώριανα - Καταρράκτες (Σούδα) - Άσπρη Γκούρα - Προφήτης Ηλίας- Θεοδώριανα.

3.     Θεοδώριανα - Άφκος - Προφήτης Ηλίας Νεράιδας -  Νεράιδα.

4.     Θεοδώριανα- Σιαμαντά- πηγή Κρανιές.

5.     Θεοδώριανα -  Ρέμα «Μάρκς».

6.     Θεοδώριανα- Σκάλα- Φτέρη.

7.     Θεοδώριανα - κορυφή Καταφίδι (Πυραμίδα).

8.  Θεοδώριανα - Χούνη- Αυτί - Τούρλα - Κριάκουρας - Διάσελο Νεράιδας Μελισουργών - Νεράιδα.

9.     Θεοδώριανα - Λιβάδι - Τρία Σύνορα - Σκλάβα.

Για όσους θέλουν να περπατήσουν κάποιο από τα μονοπάτια, για να αντλήσουν όλες τις χρηστικές πληροφορίες και να κατεβάσουν τα σχετικά αρχεία, η πρώτη τους ενέργεια είναι να επισκεφτούν το www.theodoriana.com.

Στο βασικό μενού αριστερά ανοίγουν το σύνδεσμο Μονοπάτια Θεοδωριάνων.

Εκεί ξεχωριστά για κάθε μονοπάτι υπάρχουν 2 αρχεία.  Ένα αρχείο σε μορφή gpx, και ένα αρχείο σε μορφή kml.

Τα αρχεία αυτά πρέπει να τα κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας ή στο κινητό μας και μετά να χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη εφαρμογή για να τα τα δούμε.

Για να κατεβάσουμε τα αρχεία gpx και kml ανοίγουμε το σύνδεσμο με την αντίστοιχη ένδειξη, ακολουθούμε τις οδηγίες και το αποθηκεύουμε στη συσκευή που θέλουμε.

Πώς χρησιμοποιουμε τα αρχεία

Αρχεία kml

Τα αρχεία kml μπορούμε να τα δούμε στο GoogleEarth. Ανοίγουμε το GoogleEarth, πατάμε πάνω αριστερά Αρχείο-άνοιγμα, βρίσκουμε το αρχείο στη θέση που το έχουμε αποθηκεύσει, πατάμε άνοιγμα και βλέπουμε τη διαδρομή στο GoogleEarth.

Αρχεία gpx

Τα αρχεία gpx μπορούμε να τα ανοίξουμε στον υπολογιστή ή στο κινητό μας. Αν το κινητό έχει GPS μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδική εφαρμογή και να ακολουθήσουμε τη διαδρομή.

Σε υπολογιστή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια ιστοσελίδα να δούμε τη διαδρομή σε χάρτη. Π.χ. η ιστοσελίδα www.maplorer.com. Πηγαίνουμε στο gpxview βρίσκουμε το αρχείο και πατάμε viewprofile.

Σε κινητό android και ios. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για να ανοίξουμε ένα gpx αρχείο. Παράδειγμα η εφαρμογή GPXviewer. Την εγκαθιστούμε στο κινητό. Ανοίγουμε την εφαρμογή, πατάμε πάνω δεξιά τις 3 τελείες και μετά openfiles. Βρίσκουμε το αρχείο και το ανοίγουμε. Έχοντας τη διαδρομή στην οθόνη, με ενεργοποιημένη την τοποθεσία, μπορούμε να βλέπουμε κάθε στιγμή που βρισκόμαστε σε σχέση με την καταγεγραμμένη διαδρομή.

Κάθε διαδρομή επίσης συνοδεύεται από ένα αρχείο με τα βασικά στοιχεία της διαδρομής, την όσο πιο αναλυτική περιγραφή της, απαραίτητες πληροφορίες, σχετικές φωτογραφίες ή βίντεο.

 

Εκτύπωση

Αφιέρωμα: "Μετανάστευση, ξενιτιά, μνήμη, τραγούδι"

on .

Η Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, παρουσιάζει το αφιέρωμα «Μετανάστευση, ξενιτιά, μνήμη, τραγούδι» τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

 

Η Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τον Επιστημονικό Σύλλογο «Ένωση Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων», παρουσιάζει το αφιέρωμα «Μετανάστευση, ξενιτιά, μνήμη, τραγούδι», με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου “A Weft of Memory” (Το υφάδι της μνήμης), των Vasiliki και Thomas Scotes.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ της Athena Scotes “Last Song to Xenitia” (Τελευταίο τραγούδι για την ξενιτιά) και ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση.

Επίσης  θα ακουστούν και τραγούδια της Vasiliki Scotes μελοποιημένα από τον Λάκη Χαλκιά.

 Είσοδος ελεύθερη

 Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Δευτέρα 4 Ιουνίου, και ώρα 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να απευθυνθείτε τηλεφωνικώς στη διεύθυνση πολιτιστικών της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης  (210 3680052), στο mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης : www.hau.gr/culture.

 

Εκτύπωση

Εκτός λειτουργίας η live camera.

on .

Η κάμερα που δίνει ζωντανή εικόνα από το χωριό, μετά από μια ισχυρή καταιγίδα το βράδυ της Πέμπτης 24 Μαΐου, έπαψε να λειτουργεί.

Γίνονται προσπάθειες για την διόρθωση της βλάβης, που δείχνει να μην είναι κάτι απλό. Ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να τεθεί ξανά σε λειτουργία.