Εκτύπωση

Αρχείο ασπρόμαυρης φωτογραφίας

on .

Ξεκίνησα μια προσπάθεια να συγκεντρώσω από αρχεία συγχωριανών, παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Σκοπός μου να δημιουργήσω ένα ηλεκτρονικό αρχείο ασπρόμαυρων παλιών φωτογραφιών με πρόσωπα, τοπία και  στιγμές  από τη ζωή του χωριού μας.

 

Πρώτα απ' όλα για να διασωθούν και αργότερα οι φωτογραφίες μπορεί να αξιοποιηθούν είτε με την έκδοση ενός σχετικού λευκώματος, είτε κοσμώντας ένα ιστορικό μουσείο του χωριού μας. Το βέβαιο πάντως είναι ότι το αρχείο θ' αποτελέσει σημαντική ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

Ήδη έχω συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών.  Όσοι συγχωριανοί έχουν παλιές φωτογραφίες και θέλουν να τις διαθέσουν, μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου. Σημειώνω ότι η προσπάθεια δεν έχει κανένα κερδοσκοπικό χαρακτήρα και οι συγχωριανοί θα διατηρούν τα δικαιώματά τους σε αυτές. Επίσης οι φωτογραφίες θα επιστρέφονται αμέσως και στην κατάσταση που παραδόθηκαν.

Στεργιούλης Δημήτρης. ( ΤΗΛ: 6972237193, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

Για να δείτε μερικές από τις φωτογραφίες κλικ ΕΔΩ

 

Εκτύπωση

Λευκές ...Απόκριες

on .

    Μάρτης γδάρτης λέει ο λαός μας, αλλά για τα Θεοδώριανα καλώς μας ήρθε το χιόνι του. Από χτες πυκνό χιόνι έχει καλύψει τα βουνά μας και κάνει τις Απόκριες διαφορετικές και ...λευκές. Χαρά λοιπόν για τους επισκέπτες , φίλους του χιονιού και των χειμερινών δραστηριότήτων, που θέλουν να ζήσουν κάποιες διαφορετικές, χιονισμένες Απόκριες. Το ορεινό τουριστικό περίπτερο  στο "Λιβάδι" και οι δραστηριότητες στο χιόνι τους περιμένουν. Όπως του περιμένουν και τα ταβερνάκια του χωριού μας , για να περάσουν μια ...ξεχωριστή Καθαρή Δευτέρα. Όσο για το δρόμο είναι καθαρός , χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Φίλοι του χωριού και του χιονιού σπεύσατε! 

Sample Image

 

Εκτύπωση

Σε ...κίνηση τα "μαντάνια" και η φτερωτή του παλιού μύλου

on .

Ήταν το 2005 που γράφαμε στην ΟΡΕΙΝΗ για τον παλιό νερόμυλο και το ότι μπορεί εύκολα να επισκευαστεί και να λειτουργήσει ξανά. Μαθαίνουμε ότι το Εκκλησσιαστικό Συμβούλιο του ενοριακού ναού του Αγίου Γεωργίου στον οποίο και ανήκει, έχει αποφασίσει και έχει ήδη ξεκινήσει την επισκευή του.

milos_1.jpg

Ο παλιός νερόμυλος βρίσκεται στον πάτο του χωριού κοντά στη "Σμίξη" των δυο ποταμιών μας, σ' ένα πανέμορφο μέρος χωμένος κάτω από τεράστια πλατάνια. Χτίστηκε το 1918 και έπαψε να λειτουργεί το 1980. Το κτίριό του είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ τα υπόλοιπα μέρη του θα κατασκευαστούν όπως ακριβώς ήταν και τα παλιά και αποκλειστικά από ξύλο. Οι δυο μυλόπετρες, η νεροτριβή του, η "δέση" του και τα "μαντάνια" του, που δεν συναντώνται πλέον πουθενά στην Ελλάδα. Την κατασκευή τους έχει αναλάβει ο συγχωριανός μας Χρήστος Πλακιάς με την"επίβλεψη" και "καθοδήγηση" του παπα-Θωμά, ο οποίος είναι ο μόνος πλέον που θυμάται πως ήταν κατασκευασμένα.

milos_2.jpg

Φιλοδοξία είναι ο νερόμυλος να λειτουργήσει πλέον σαν μουσείο υδροκίνησης και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, μιας και τέτοια μνημεία σπανίζουν πλέον στην Ελλάδα. Παράλληλα θα διαμορφωθεί και ο εξωτερικός του χώρος όπως ακριβώς ήτανε, με τα αυλάκια του και τα μικρά τοξωτά γεφυράκια, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να χαρούν τον ίσκιο κάτω από τα τεράστια πλατάνια , δίπλα από το βουητό και τα παγωμένα νερά του "Γκούρα".

Μπράβο στον παπα-Πάνο Τσινέλο, στο εκκλησσιαστικό συμβούλιο και στον παπα-Θωμά . Πέρα από κει, είναι σίγουρο ότι χρειάζεται η βοήθεια όλων μας, φορέων και κατοίκων, και με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας.