Εκτύπωση

Οι προτάσεις των "Ορεινών" εν όψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

on .

 

Μετά από σχετική πρόσκληση που μας απευθύνθηκε, ο σύλλογός μας "ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ" είχε την ευκαιρία να καταθέσει τις προτάσεις του και σχετικό υπόμνημα, σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας και το επικείμενο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα γίνει στα Γιάννενα στις 23 και 24 Οκτώβρη παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα.

Εκτύπωση

Οι νόμοι ισχύουν στα Θεοδώριανα;

on .

unnamed 2

Κάποιοι, προφανώς συγχωριανοί μας, θεωρώντας ίσως το χωριό  τσιφλίκι  τους, γράφουν τους νόμους του κράτους και τις αρμόδιες υπηρεσίες στα παλιά τους τα παπούτσια και θέτουν το χωριό και το φυσικό πλούτο του σε κίνδυνο.

Θεωρούν ότι  μπορούν να βάζουν φωτιά σε δασικές εκτάσεις, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος, ενδεχομένως για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα μικροσυμφεροντάς τους. 

Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι το απόγευμα της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου σε δασική έκταση κοντά στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στα Θεοδώριανα, στο σημείο ακριβώς που  στις 12 Αυγούστου είχε εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά, ξεπήδησαν ξανά τρεις νέες εστίες φωτιάς ορατές από το χωριό, που ευτυχώς δεν πήραν διαστάσεις( σχετικές φωτογραφίες).

Για κάποιον ή κάποιους ασυνείδητους εμπρηστές, γιατί πράγματι πρόκειται και στις δυο περιπτώσεις για εμπρησμό, η επιχείρηση κατάσβεσης που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, με τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα πυροσβεστικά οχήματα, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές συγχωριανούς που έτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά, το οικονομικό κόστος της επιχείρησης που βάρυνε  όλους μας σαν πολίτες, δεν σήμαινε απολύτως τίποτα.

Τέλη Σεπτέμβρη, ενώ ισχύει ακόμα η αντιπυρική περίοδος και η απαγόρευση της φωτιάς, απτόητοι και θρασείς, είπαν να συνεχίσουν το έργο τους που άφησαν τότε στη μέση.  Αγνοώντας ή παραβλέποντας ότι ο εμπρησμός δασικών εκτάσεων από πρόθεση είναι κακουργηματική πράξη.  Ευτυχώς και τώρα δεν είχαν σύμμαχο τον καιρό. 

Όλοι μας, οι συγχωριανοί αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Δασαρχείο, Φορέας Διαχέιρισης Εθνικού Πάρκου), πρέπει να καταλάβουμε ότι από τέτοιες ενέργειες είναι ζήτημα χρόνου να απειληθούν με καταστροφή τα δάση του χωριού μας, ενδεχομένως και το ίδιο το χωριό και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Και το φαινόμενο αυτό για τα Θεοδώριανα δεν είναι τωρινό, γιατί και πέρυσι την άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι του 2007 εκδηλώθηκαν παρόμοιες πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις του χωριού μας.

Ως πότε θα αδιαφορούμε και θα αφήνουμε ανενόχλητους κάποιους ασυνείδητους να παίζουν κορόνα γράμματα τις τύχες του χωριού μας;

     Δημήτρης Στεργιούλης

πρόεδρος του συλλόγου "Οι Ορεινοί"

unnamed - unnamed 1

   Φωτογραφίες: Ντίνος Γιώτης

 

Εκτύπωση

Ασφαλτοστρώσεις σε επικίνδυνα σημεία στα Θεοδώριανα.

on .

Ασφαλτοστρώθηκαν δυο μικρά κομμάτια δρόμου, ιδαίτερα επικίνδυνα  κυρίως το χειμώνα. Το πρώτο είναι το ανηφορικό πλακόστρωτο κομμάτι στην πλατεία του χωριού το οποίο είχε γίνει εξαιρετικά ολισθηρό και επικίνδυνο. Είναι το σημείο που το Γενάρη του 2015 κινδύνεψε να τραυματιστεί σοβαρά χειριστής εκχιονιστικού μηχανήματος, όταν το μηχάνημα λόγω ολισθηρότητας τούμπαρε στην πλατεία του χωριού. Μπορεί να χάθηκε η γραφικότητα του πλακόστρωτου, αλλά "αναγκαίο κακό".

Το δεύτερο είναι το κατηφορικό κομμάτι στον "Όχτο" στο δρόμο για Νεράιδα. Από τα Στεργιουλέικα μέχρι το ρέμα,  πριν από το μοναστήρι της Παναγίας. Ιδίως το χειμώνα με τα χιόνια και τους πάγους τόσο η άνοδος όσο και η κάθοδος ήταν σχεδόν αδύνατη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Το καλύτερο θα ήταν, με δυο φορτηγά ακόμα άσφαλτο που χρειάζονται, να γινόταν και το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τη στροφή στο ποτάμι.  Ας το δει λίγο ο συγχωριανός μας αντιδήμαρχος. 

1asfaltos 3asfaltos 4asfaltos

φωτογραφίες: Παναγιώτης Βεντίστας