Εκτύπωση

Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος

on .

    Έχουν περάσει  τριάντα εφτά ολόκληρα χρόνια από το 1972 όταν ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 5η Ιουνίου σαν παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος και δυστυχώς φτάσαμε σήμερα  στο σημείο ο πλανήτης μας να εκπέμπει SOS. Με τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο θερμοκηπίου, το λιώσιμο των πάγων, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την αλόγιστη
 Sample Image

καταστροφή δασών και σπάνιων οικοσυστημάτων, ο άνθρωπος οδηγεί τον πλανήτη με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.

Συνεπώς πέρα από την επετειακή  μας ενασχόληση μια φορά το χρόνο με το περιβάλλον και την προστασία του, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για  αποφασιστικές δράσεις και αποφάσεις.

Η υπόθεση προστασία περιβάλλοντος πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Περιθώρια εφησυχασμού πλέον δεν υπάρχουν. Η ευαισθητοποίηση και ο αγώνας πρέπει να είναι καθημερινός, ατομικός αλλά και συλλογικός, μέσα από ποικίλες μορφές και ενέργειες.

Στην  Ελλάδα μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, είναι ακόμα στα σπάργανα.  Χαρακτηριστικό, ότι μόλις φέτος κάποια πολιτικά κόμματα, αναγκάστηκαν και έβαλαν ψηλά στην πολιτική τους ατζέντα και την υπόθεση προστασία του περιβάλλοντος.  Ελπίζουμε όχι μόνο για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Η χώρα μας έχει ανάγκη την εφαρμογή, μιας ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έρευνας, την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών για την προστασία της φύσης, που πολλές φορές καταπατούνται στο βωμό του κέρδους και άλλων συμφερόντων.

Σαν σύλλογος ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ, που δραστηριοποιούμαστε  στα Τζουμέρκα, εκτός των άλλων και στον τομέα του περιβάλλοντος, έχουμε καταβάλει και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και την ανάδειξη του σπάνιου φυσικού πλούτου των Τζουμέρκων. Κυρίως όμως αποσκοπούμε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην προώθηση  περιβαλλοντικής συνείδησης και στην εφαρμογή καθημερινών απλών πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτύπωση

Έκλεισε η χωματερή στο χωριό.

on .

           

Sample Image 
Παρελθόν αποτελεί η θλιβερή εικόνα του σκουπιδότοπου, σ’ ένα πανέμορφο μέρος λίγο πριν το χωριό. Από τις αρχές Μαΐου, όλοι οι ΟΤΑ του νομού Άρτας, άρα και η δική μας κοινότητα, είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τα απορρίμματα στο νέο Χ.Υ.Τ.Α που κατασκευάστηκε στην Βλαχέρνα.

        Η μεταφορά των απορριμμάτων  γίνεται με έξοδα των ΟΤΑ.  Ωστόσο υπάρχει ακόμη κάποια προχειρότητα στην εφαρμογή μιας και προβλέπεται ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων της περιοχής μας στο Βουργαρέλι,  οποίος ακόμα δεν λειτουργεί.

      Πέρα από κει όμως χρειάζεται και η δική μας προσπάθεια και ευαισθητοποίηση. Τόσο για τη σωστή διαχείριση και διαλογή των απορριμμάτων, αλλά και για να  σταματήσει η πρακτική "μακριά τα σκουπίδια απ’ την αυλή μου και όπου να ‘ναι". Δεν φτάνει μόνο να γράφουμε στους κάδους ότι είμαστε καθαρό χωριό, πρέπει να το κάνουμε και πράξη.

Εκτύπωση

Κοινή πρόταση για Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων.

on .

Ύστερα από την υπογραφή του Π.Δ. για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, οι σύλλογοι: Προστασίας  Αράχθου, ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ και ο σύλλογος Προστασίας και Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ματσουκίου, κατέθεσαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ κοινή πρόταση σχετικά με τον εκπρόσωπο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που θα μετέχει στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων

Προτάθηκε ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδημητρίου, πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του συλλόγου Προστασίας Αράχθου και σαν αναπληρωματικό μέλος ο Δημήτρης Στεργιούλης, πρόεδρος του συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ. Αναμένουμε την τελική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΑΧΘΟΥ

Μιχ. Αγγέλου 18, 45 332  ΙωάννιναΤηλ/φαξ. 2651042852-98524/98688                                                                       

 Ιωάννινα, 12-5-2009  

Δ ε λ τ ί ο Τ ύ π ο υ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΜΚΟ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ  

Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, ο Σύλλογος Θεοδωριανιτών   Άρτας «οι Ορεινοί» και ο Σύλλογος Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ματσουκίου σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα της ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, πρότειναν προς το ΥΠΕΧΩΔΕ ως εκπρόσωπο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) στον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου τον δικηγόρο κ. Ιωάννη Παπαδημητρίου πρώην Πρόεδρο και νυν μέλος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου και ως αναπληρωματικό του το δάσκαλο κ. Δημήτριο Στεργιούλη,  Πρόεδρο του Συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας «οι Ορεινοί».  

 Οι εν λόγω τρείς ΜΚΟ είναι κατά τεκμήριο οι μόνες που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά θέματα στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου Τζουμέρκων, συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία θεσμοθέτησης του Εθνικού Πάρκου, καταθέτοντας προτάσεις-παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος,  και τέλος λόγω της πολύ καλής γνώσης της περιοχής πιστεύουμε ότι έχουν να προσφέρουν πολλά στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.