Εκτύπωση

Λευκές ...Απόκριες

on .

    Μάρτης γδάρτης λέει ο λαός μας, αλλά για τα Θεοδώριανα καλώς μας ήρθε το χιόνι του. Από χτες πυκνό χιόνι έχει καλύψει τα βουνά μας και κάνει τις Απόκριες διαφορετικές και ...λευκές. Χαρά λοιπόν για τους επισκέπτες , φίλους του χιονιού και των χειμερινών δραστηριότήτων, που θέλουν να ζήσουν κάποιες διαφορετικές, χιονισμένες Απόκριες. Το ορεινό τουριστικό περίπτερο  στο "Λιβάδι" και οι δραστηριότητες στο χιόνι τους περιμένουν. Όπως του περιμένουν και τα ταβερνάκια του χωριού μας , για να περάσουν μια ...ξεχωριστή Καθαρή Δευτέρα. Όσο για το δρόμο είναι καθαρός , χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Φίλοι του χωριού και του χιονιού σπεύσατε! 

Sample Image

 

Εκτύπωση

Σε ...κίνηση τα "μαντάνια" και η φτερωτή του παλιού μύλου

on .

Ήταν το 2005 που γράφαμε στην ΟΡΕΙΝΗ για τον παλιό νερόμυλο και το ότι μπορεί εύκολα να επισκευαστεί και να λειτουργήσει ξανά. Μαθαίνουμε ότι το Εκκλησσιαστικό Συμβούλιο του ενοριακού ναού του Αγίου Γεωργίου στον οποίο και ανήκει, έχει αποφασίσει και έχει ήδη ξεκινήσει την επισκευή του.

milos_1.jpg

Ο παλιός νερόμυλος βρίσκεται στον πάτο του χωριού κοντά στη "Σμίξη" των δυο ποταμιών μας, σ' ένα πανέμορφο μέρος χωμένος κάτω από τεράστια πλατάνια. Χτίστηκε το 1918 και έπαψε να λειτουργεί το 1980. Το κτίριό του είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ τα υπόλοιπα μέρη του θα κατασκευαστούν όπως ακριβώς ήταν και τα παλιά και αποκλειστικά από ξύλο. Οι δυο μυλόπετρες, η νεροτριβή του, η "δέση" του και τα "μαντάνια" του, που δεν συναντώνται πλέον πουθενά στην Ελλάδα. Την κατασκευή τους έχει αναλάβει ο συγχωριανός μας Χρήστος Πλακιάς με την"επίβλεψη" και "καθοδήγηση" του παπα-Θωμά, ο οποίος είναι ο μόνος πλέον που θυμάται πως ήταν κατασκευασμένα.

milos_2.jpg

Φιλοδοξία είναι ο νερόμυλος να λειτουργήσει πλέον σαν μουσείο υδροκίνησης και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, μιας και τέτοια μνημεία σπανίζουν πλέον στην Ελλάδα. Παράλληλα θα διαμορφωθεί και ο εξωτερικός του χώρος όπως ακριβώς ήτανε, με τα αυλάκια του και τα μικρά τοξωτά γεφυράκια, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να χαρούν τον ίσκιο κάτω από τα τεράστια πλατάνια , δίπλα από το βουητό και τα παγωμένα νερά του "Γκούρα".

Μπράβο στον παπα-Πάνο Τσινέλο, στο εκκλησσιαστικό συμβούλιο και στον παπα-Θωμά . Πέρα από κει, είναι σίγουρο ότι χρειάζεται η βοήθεια όλων μας, φορέων και κατοίκων, και με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας.

Εκτύπωση

Πολικό το ψύχος στα Θεοδώριανα.

on .

       Πολύ χαμηλές αλλά συνηθισμένες για τα Θεοδώριανα και τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, οι θερμοκρασίες και το ψύχος που επικρατούν. Ο χιονιάς που πλήττει την Ελλάδα κινείται ανατολικά και νότια. Στα Θεοδώριανα η χιονόπτωση ήταν μικρής διάρκειας και μόλις που το έστρωσε στο χωριό. Ωστόσο κάποια προβλήματα δημιουργούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και κυρίως ο ισχυρός παγετός. Το μεσημέρι της Κυριακής 17 Φλεβάρη το θερμόμετρο στην πλατεία του χωριού έμεινε καρφωμένο στους -7 ο C, ενώ τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες έφτασε και τους -15οC. O δρόμος από το Σταυρό είναι ανοιχτός, αλλά χρειάζεται λόγω του παγετού, ιδιαίτερη προσοχή και βέβαια σε κάποια σημεία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, κυρίως για τα οχήματα που δεν διαθέτουν τετρακίνηση.

 Active Image