Εκτύπωση

Διάρρηξη στο Μοναστήρι της Παναγίας.

on .

   

Sample Image 

Διαρρήκτες χτύπησαν το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας στα Θεοδώριανα. Το γεγονός αντιλήφθηκε συγχωριανός μας βοσκός και πρέπει να έγινε πριν από αρκετές μέρες.

 Μπήκαν με ευκολία στο εσωτερικό της, σπάζοντας με σφυριά την κλειδαριά της πόρτας.  Απ' ότι φαίνεται σκοπός τους ήταν η λεία των λίγων ευρώ, αν  υπήρχαν κι αυτά στο παγκάρι, μιας και τα ιστορικά αντικείμενα και ιερά κειμήλια του Μοναστηριού, φυλάσσονται πλέον σε άλλο χώρο. Κι αυτό γιατί και πρόπ

 Sample Image
ερσι, έγινε ξανά το ίδιο, όταν διαρήκτες μπήκαν σπάζοντας το μικρό παράθυρο του ναού. 

 Όπως ανέφερε ο ιερέας Παναγιώτης Τσινέλος, τα παγκάρια των εξωκκλησιών, ιδίως το καλοκάιρι, γίνονται συχνά στόχος διαρρηκτών.

Πάντως μπορεί οι διαρρήκτες να μην βρήκαν αυτό που ήθελαν, κατάφεραν όμως να βεβηλώσουν ένα θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο του 1793, αλλά και ένα κομμάτι της νεώτερης  ιστορίας του τόπου μας.

Εκτύπωση

Πέφτουν οι μάσκες.....

on .

 Ο ρόλος της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών Άρτας στην υπόθεση κατασκευής των υδροηλεκτρικών έργων στα ποτάμια των Θεοδωριάνων, είναι γνωστός από το 1997 όσο  και  η εμπλοκή της παλιότερα στις κοινοτικές εκλογές, υποστηρίζοντας  ανοιχτά συγκεκριμένους υποψηφίους, που ήταν υπέρ των συγκεκριμένων έργων.       

 Οπότε δεν μας εκπλήσσουν οι θέσεις που εκφράζει το Δ.Σ. της Αδελφότητας σε έγγραφό του (11/25-5-2010), που έχει στείλει στους φορείς του χωριού μας (Κοινότητα, Συνεταιρισμό, Κωστηλάτα, Ορεινοί), υποστηρίζοντας ακόμα και σήμερα την κατασκευή των έργων αυτών, αγνοώντας προκλητικά τις απανωτές αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.        

 

Sample Image 

Άρτα 5 Μάρτη 2010. Συνέντευξη φορέων και συλλόγων για τα Υ/Η.Από αριστερά:Χρήστος Μητρογιάννης, γραμματέας του Συνεταιρισμού Θεοδωριάνων, Θανάσης Κολτούκης  μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού και αντιπρόεδρος των Ορεινών, Δημήτρης Στεργιούλης προεδρος των Ορεινών,Δώρα Νικολάου αντιπρόεδρος του συλλόγου Κωστηλάτα,Γιάννης Χάιδος και Γιάννης Κουτσούκης κοινοτικοί σύμβουλοι, Ηλίας Καραμπίκας, αντιπρόεδρος του συλλόγου Προστασίας Αράχθου. Μόνο η Αδελφότητα... απούσα.   

Αυτό που μας εκπλήσσει, είναι ότι το έγγραφο συνυπογράφεται και από κάποια νέα παιδιά που είναι μέλη του Δ.Σ., απ’ τα οποία θα περίμενε κανείς φρέσκες ιδέες και προτάσεις. Αντίθετα υιοθετούν  χιλιοειπωμένες θέσεις και απόψεις βγαλμένες από ναφθαλίνη, που κούρασαν, δίχασαν και που στο κάτω κάτω έρχονται σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και φορέων του χωριού μας, πλην βεβαίως κάποιων ελαχίστων μελών της Αδελφότητας. Φαίνεται ότι τον άλλον αέρα ομόνοιας και συνεργασίας, που προσδοκούσαν να φέρουν μέλη του προηγούμενου Δ.Σ., διαδέχονται η ίδια ξεπερασμένη επιχειρηματολογία και παρωχημένες θέσεις και προτάσεις, αντίθετες με τα συμφέροντα του χωριού, που οδηγούν  τον ιστορικό σύλλογο με  μαθηματική ακρίβεια στην ανυποληψία και στην απαξίωση.     

   Επειδή σημεία της επιστολής αναφέρονται εμμέσως πλην σαφώς στο σύλλογό μας, όλοι γνωρίζουν ότι Οι Ορεινοί  δεν «κρυφτήκαμε» ποτέ. Ξεκινήσαμε  κάναμε και κάνουμε έναν αγώνα, γιατί έχουμε διαφορετικό όραμα για τον τόπο μας. Αγώνα που στην πορεία, έγινε κοινός αγώνας της Κοινότητας (θυμίζουμε ομόφωνη απόφαση κοινοτικού συμβουλίου) της συντριπτικής πλειοψηφίας κατοίκων,  φορέων και συλλόγων του χωριού. Αυτό καταδεικνύει άλλωστε και το γεγονός, ότι σε συσκέψεις και σε σχετικές συνεντεύξεις  τύπου, συμμετείχε η Κοινότητα και εκπρόσωποι από όλους τους φορείς, πλην της Αδελφότητας.  

       Όσοι ασχολούνται στοιχειωδώς με το χωριό και τα προβλήματά του τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουν ότι οι δραστηριότητές μας, η παρουσία μας και η προσφορά μας, δεν εξαντλούνται σε εθιμοτυπικές επισκέψεις στο χωριό, σε κριτικές εκ του μακρόθεν και του ασφαλούς, σε «φθαρμένες» ανέξοδες εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου και σε αναχρονιστικές αντιλήψεις και ιδέες

 Πασχίζουμε αποκλειστικά και μόνο για την προβολή και προκοπή του χωριού μας και «βάζουμε πλάτη» για τη λύση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.  Στα συμφέροντα μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, που πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί η παραπάνω επιστολή, εμείς προτάσσουμε την προστασία του μοναδικού μας φυσικού πλούτου και το συμφέρον της κοινωνίας των Θεοδωριάνων.    

    Στο  νέο σκηνικό  διχασμού που σκόπιμα στήνεται από τους γνωστούς σε όλους μας μειοψηφικούς κύκλους, για τον ερχομό των εταιρειών πάλι από την πίσω πόρτα, δεν πρόκειται να συμμετέχουμε. Γνωρίζουμε και ξεχωρίζουμε πλέον τα «στημένα» παιχνίδια. Σαν ΟΡΕΙΝΟΙ δεν θα επιτρέψουμε η κοινωνία των Θεοδωριάνων, να γυρίσει πίσω σε καθεστώς διχόνοιας.

      Κοιτάζουμε μπροστά και σε συνεργασία με την Κοινότητα, τους φορείς  και συλλόγους του χωριού μας, όσους βέβαια ενδιαφέρονται πραγματικά, αντιμετωπίζουμε τις ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες. Ο ρόλος του καθενός μας πλέον είναι ορατός, διακριτός και …κρίνεται.

                                                                                                              ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ

                                                                                                                                     

 

Για πληρέστερη ενημέρωση δημοσιεύουμε το σχετικό έγγραφο της Αδελφότητας. Επίσης είμαστε υποχρωμένοι να δημοσιεύσουμε και τις δυο γνωμοδοτήσεις: της ΝΕΧΩΠ Ν. Άρτας και της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με τα σχεδιαζόμενα υδροηλεκτρικά έργα, οι οποίες λένε αυτά που η Αδελφότητα δυσκολεύεται τόσα χρόνια να καταλάβει. Να σημειώσουμε ότι τα κλιμάκια και των δύο παραπάνω υπηρεσιών πριν γνωμοδοτήσουν έκαναν επιτόπου αυτοψία στην περιοχή των έργων.  

Σαν Ορεινοί αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια τους υπαλλήλους των παραπάνω υπηρεσιών, για την εξαιρετική ευσυνειδησία, υπευθυνότητα και ευαισθησία με την οποία αντιμετώπισαν το μείζον αυτό θέμα για την περιοχή μας.

 

 

Διαβάστε το έγγραφο της Αδελφότητας.

 

 

Διαβάστε τη γνωμοδότηση της ΝΕΧΩΠ

 

 

Διαβάστε τη Γνωμοδότηση της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Ηπείρου

Εκτύπωση

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

on .

    Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ωστόσο η ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, δεν πρέπει να περιοριστεί σε εκδηλώσεις και γιορτές, πολλές φορές επικοινωνιακού χαρακτήρα, που την επομένη θα έχουν ξεχαστεί. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση όλων μας, ότι η επιβίωση του ανθρώπινου είδους είναι συνυφασμένη με την προστασία του περιβάλλοντος.

   Ο πλανήτης μας ήδη εκπέμπει SOS και πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αδιαφορίας από μέρους μας. Οι επετειακές και γιορταστικές εκδηλώσεις, είναι απαραίτητο να συνοδευτούν και από απλές αλλά καθημερινές πρακτικές του καθενός από μας, αλλά και συλλογικές δράσεις με στόχο τη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας γύρω από το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας .  

 Sample Image
              το φαράγγι του "Γκούρα" στα Θεοδώριανα

Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα  η χώρα μας, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, μιας και η υπόθεση προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα, παρά τις εξαγγελίες για «πράσινη ανάπτυξη». Αν κρίνουμε από διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για της ΑΠΕ, είναι ορατός ο κίνδυνος να έχουμε νέα επιδρομή σε όλα τα ποτάμια και βουνά της  ορεινής πατρίδας μας, ακόμα και σε περιοχές απολύτου προστασίας, για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και αιολικών πάρκων.

 Κι αυτά με αδειοδοτικές διαδικασίες εξπρές, που ουσιαστικά δεν πλήττουν το γραφειοκρατικό χαρακτήρα των αδειοδοτήσεων, αλλά στην πραγματικότητα ακυρώνουν περιβαλλοντικούς περιορισμούς, καθιστώντας περιοχές σπάνιας φυσικής ομορφιάς πιο ευάλωτες σε μεγάλους κατασκευαστικούς κολοσσούς και στο εύκολο κέρδος. Σύμφωνα με τα αρχεία αδειοδοτήσεων της Ρ.Α.Ε. το μεγάλο «πάρτι» έχει ήδη αρχίσει.

   Σαν ΟΡΕΙΝΟΙ, σύλλογος που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Τζουμέρκων κυρίως στον τομέα του περιβάλλοντος, πιστεύουμε  σε μια ανάπτυξη  που θα έρθει μέσα από ήπιες μορφές οικοτουρισμού, με όπλο το μεγάλο φυσικό πλούτο των Τζουμέρκων. Για μας η προστασία αυτού του ανεκτίμητου πλούτου είναι μονόδρομος και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, όπως κάνουμε δώδεκα χρόνια τώρα, όχι μόνο για τη διαφύλαξή του αλλά και την ανάδειξή του.

   Είναι σίγουρο ότι ο μεγάλος πολυετής αγώνας κατά του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, ο δωδεκαετής αγώνας των κατοίκων των Θεοδωριάνων για την αποτροπή των υδροηλεκτρικών έργων, αλλά και ο αγώνας ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, έχουν ευαισθητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους των Τζουμέρκων και της ευρύτερης περιοχής σε περιβαλλοντικά θέματα. Αυτό όμως δεν φτάνει. Θεωρείται απαραίτητη η επαγρύπνηση και η κοινή δράση όλων μας, φορέων, συλλόγων και κατοίκων. 

ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ