Εκτύπωση

Πιο "σφιχτός" ο Καλλικράτης

on .

Οριστικοποιήθηκε στους 325 δήμους από 1.034 που ήταν σήμερα, η τελική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών στο νομοσχέδιο του «Καλλικράτη» το οποίο κατατέθηκε χτες (14 -5-2010) στη βουλή. Καταργούνται οι Νομαρχίες και στη θέση τους έρχονται οι 13 Αιρετές Περιφέρειες.Υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στο χωροταξικό των Δήμων από το αρχικό σχέδιο του «Καλλικράτη».

  Ωτόσο αυτές δεν αφορούν το νομό Άρτας στον οποίο οριστικοποιείται πλέον η δημιουργία 4 Δήμων.  Η κοινότητα Θεοδωριάνων εντάσσεται οριστικά στο Δήμο «Κεντρικών Τζουμέρκων» μαζί με τους Δήμους Αγνάντων, Αθαμανίας και την κοινότητα Μελισσουργών με έδρα το Βουργαρέλι. Έχουμε μια αλλαγή όμως στο χωροταξικό του όμορου Δήμου «Βορέιων Τζουμέρκων» με έδρα την Πράμαντα, στον οποίο εκτός των άλλων ενσωματώνεται και ο Δήμος Κατσανοχωρίων.

Η θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού θα είναι πενταετής και από το 2014 οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Φέτος, οι εκλογές θα γίνουν μία

1_kallikratis.jpg

εβδομάδα νωρίτερα απ' ό,τι είχε ανακοινωθεί, δηλαδή στις 7 Νοεμβρίου, και στις 14 του μήνα θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές σε όσους ΟΤΑ απαιτηθεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει για το νέο πλέον Δήμο «Κεντρικών Τζουμέρκων» θα έχει 27 μέλη και 4 αντιδημάρχους των οποίων η θητεία θα είναι τουλάχιστον 2,5 χρόνια.Δεν προβλέπονται τοπικοί αντιδήμαρχοι για τους καταργημένους Ο.Τ.Α. Αντίθετα προβλέπονται Συμβούλια Τοπικής Κοινότητας για κάθε τοπικό διαμέρισμα.
Για τα Θεοδώριανα προβλέπεται τριμελές Τοπικό συμβούλιο, ο πρόεδρος του οποίου θα έχει αυξημένες δραστηριότητες και καθήκοντα που θα αφορούν το τοπικό διαμέρισμα. Θα μετέχει στα Δημοτικά Συμβούλια μόνο όταν συζητείται θέμα που θα αφορά το διαμέρισμά του , θα γνωμοδοτεί και θα έχει δικαίωμα ψήφου.

 Το εκλογικό μέτρο για την κατανομή των εδρών στα δημοτικά συμβούλια θα είναι ανάλογο του πληθυσμού της κάθε εκλογικής Περιφέρειας, όπως αυτός προκύπτει από την τελευταία απογραφή του 2001. Σαν εκλογική περιφέρεια νοείται ο κάθε καταργημένος Ο.Τ.Α. που συνενώνεται. Έτσι ο δικός μας δήμος «Κεντρικών Τζουμέρκων» θα έχει 4 εκλογικές περιφέρειες που αντιστοιχούν στους καταργημένους πλέον Δήμους Αθαμανίας και Αγνάντων και τις κοινότητες Θεοδωριάνων και Μελισσουργών. Σύμφωνα πάντα με το εκλογικό μέτρο τα Θεοδώριανα θα εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο από 2 δημοτικούς συμβούλους και οι Μελισσουργοί από έναν δημοτικό σύμβουλο.

 Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

 

 

 

Εκτύπωση

"Δεν θέλω να πάω στον Παράδεισο"

on .

"Δεν Θέλω να πάω στον Παράδεισο", ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος του συμπατριώτη μας λογοτέχνη Ρήγα-Γιώργου Σκουτέλα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο".

rigas_par.jpg

"Ο Άρης και η Βάλια είναι δυο αναμάρτητοι και παράφορα ερωτευμένοι νέοι, που η ταξική και στείρα νοοτροπία του πατέρα της Βάλιας δεν τους αφήνει να χαρούν την ευτυχία τους στη γη. Γι' αυτό και αποφασίζουν να μεταβούν οικεία βουλήσει στην άλλη ζωή για να είναι αιώνια μαζί στον Παράδεισο. Όμως είναι άλλες οι βουλές του Κυρίου...
Ο συγγραφέας πλάθει, με χιουμοριστική διάθεση και μέσα στα όρια που διαγράφει η χριστιανική θρησκεία, έναν μύθο για τη μεταφυσική ζωή".

1rigas.jpg

Ο Ρήγας-Γιώργος Σκουτέλας κατάγεται απ' τα Θεοδώριανα Άρτας. Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε από νωρίς, απ' τα γυμνασιακά του χρόνια και από τότε γράφει συνέχεια (διήγημα, μυθιστόρημα, χρονογράφημα, θέατρο) ενώ συνεργάζεται με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Μεταξύ άλλων έχει εκδόσει: µια λαο­γραφική ιστορική µελέτη για τα Θεοδώ­ριανα Άρτας, δυο συλλογές διηγηµάτων, ένα οδοιπο­ρικό, µια θεα­τρική κωμωδία και µια πραγµα­τεία για το έργο του ποιητή λογοτέχνη Δηµοσθένη Κόκκινου .Επίσης πέντε μυθιστορήματα μεταξύ αυτών: « Εγώ, ο Πύρρος» (μυθιστορηματική βιογραφία, Λιβάνης 2003) και "Στα τείχη της Κωνσταντινούπολης" (ιστορικό μυθιστόρημα, Λεξίτυπον 2009).

Εκτύπωση

Στο Δήμο "Κεντρικών Τζουμέρκων" τα Θεοδώριανα.

on .

Ανακοινώθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση, η νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας με τον κωδικό "Καλλικράτης". Ταυτόχρονα δόθηκε στη δημοσιότητα και το "Χωροταξικό", που αναμένεται να

 Sample Image
προκαλέσει και τις περισσότερες αντιδράσεις. Το σχέδιο  προβλέπει τη δραστική μείωση των 910 δήμων και των 104 κοινοτήτων σε 333 -343 , τη δημιουργία 13 Αιρετών Περιφερειών στη θέση των σημερινών 54 Νομαρχιών και τη δημιουργία επτά γενικών Διευθύνσεων,που θα αντικαταστήσουν τις παλιές 13 κρατικές περιφέρειες.

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του σχεδίου νόμου είναι η πρόταση για πενταετή θητεία των αιρετών . Ο κ. Ραγκούσης όμως είπε ότι από την επόμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση, δηλαδή από τις εκλογές του 2014 αυτές θα διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές (το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου) προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με το χωροταξικό  και ότι αφορά το νομό Άρτας δημιουργούνται 4 δήμοι:

1. Δήμος Αρταίων με έδρα την Άρτα αποτελούμενος από τους δήμους:α. Αρταίων β.  Αμβρακικού γ. Βλαχερνών, δ.Φιλοθέης, ε.Ξηροβουνίου) οι οποίοι καταργούνται.

2. Δήμος Νικολάου Σκουφά με έδρα το Πέτα και ιστορική έδρα το Κομμένο αποτελούμενος από τους δήμους: α.Πέτα β.Αράχθου γ.Κομποτίου και δ.τη κοινότητα Κομμένου, οι οποίοι καταργούνται.

3. Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη με έδρα την Άνω Καλεντίνη αποτελούμενος από τους δήμους: α.Ηράκλειας β. Γεωργίου Καραϊσκάκη και γ.Τετραφυλίας οι οποίοι καταργούνται.

4. Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων με έδρα το Βουλγαρέλι αποτελούμενος από τους δήμους: α.Αθαμανίας  β. Αγνάντων και τις κοινότητες α. Θεοδωριάνων β. Μελισσουργών, οι οποίοι καταργούνται. 

Οι δήμοι Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων χαρακτηρίζονται ως ορεινοί.

Σχετικά με τους όμορους σε μας Δήμους δημιουργείται στο νομό Ιωαννίνων:  ο Δήμος"Βόρειων Τζουμέρκων" με έδρα τα Πράμαντα αποτελούμενος από τους δήμους α.Τζουμέρκων β. Πράμαντων και τις κοινότητες α. Σιράκου β. Καλαριτών γ. Ματσουκίου και δ.Βαθυπέδου, οι οποίοι καταργούνται.

Στο νομό Τρικάλων συγκροτείται ο Δήμος Πινδέων με έδρα τη Πύλη αποτελούμενος από τους δήμους α. Αιθήκων β. Γόμφων γ. Πιαλείων δ. Πύλης ε. Πινδέων και τις κοινότητες α. Μυροφύλλου β. Νεράιδας, οι οποίοικαταργούνται.

Τέλος συγκροτείται η περιφέρεια Ηπείρου η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης. Έδρα της περιφέρειας Ηπείρου είναι τα Ιωάννινα. Κάθε νομός αποτελεί και περιφερειακό διαμέρισμα και κάθε πρωτεύουσα νομού είναι έδρα του αντίστοιχου περιφερειακού διαμερίσματος

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΕΔΩ.