Εκτύπωση

Πυρκαγιά στα Θεοδώριανα.

on .

Φωτογραφία: Παναγιώτης Βεντίστας

Πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο 12 Αυγούστου γύρω στις 3 το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά στο ξωκλήσσι του Προφήτη Ηλία στα Θεοδώριανα. Σύμφωνα με μαρτυρίες των πρώτων συγχωριανών που έφτασαν στο σημείο, η φωτιά ξεκίνησε από τρία διαφορετικά σημεία πάνω στο δρόμο, άρα μάλλον πρόκειται για εμπρησμό.

 Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία  η οποία έφτασε από το Αθαμάνιο στο σημείο σε περίπου σαράντα λεπτά, με τρία πυροσβεστικά οχήματα και πέντε άντρες.

Λόγω του δυνατού ανέμου αρχικά  κατευθύνθηκε  βόρεια προς το ελατόδασος κοντά στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Την πραγματική μάχη, πριν φτάσουν τα οχήματα της πυροσβεστικής, έδωσαν οι λιγοστοί χωριανοί που έφτασαν πρώτοι στο σημείο και κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μην περάσει το δρόμο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αϊ-Λια και στο κοντινό ελατόδασος. Σε αυτό βοήθησε πολύ και η αλλαγή του ανέμου. Αν η φωτιά περνούσε εκέι το ελατόδασος του Καπαρέλι θα ήταν παρελθόν για το χωριό μας και η καταστροφή  θα ήταν ανυπολόγιστη.

Στην κατάσβεση πήραν μέρος και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία αφού έκαναν μία αναγνωριστική πτήση επανήλθαν  και έκαναν από μιά ρίψη νερού. 

Η φωτιά έκαψε περίπου διακοσια  στρέμματα  με έλατα, κέδρα, αγριοκορομηλιές και φτέρες.

Ελπίζουμε  η έρευνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα αίτια της πυρκαγιάς να έχει αποτέλεσμα, γιατί κανένας και για κανένα λόγο δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο ένα ολόκληρο χωριό και το φυσικό του πλούτο.  

Δημήτρης Στεργιούλης

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

 

Εκτύπωση

To μονοπάτι Θεοδώριανα - Καταφίδι

on .

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ "ΚΑΤΑΦΙΔΙ"

Όπως είχαμε προαναγγείλει ολοκληρώσαμε τη σήμανση του μονοπατιού από τα Θεοδώριανα (950 μ.) στο Καταφίδι (2.393 μ.). Η προσπάθεια διήρκεσε 3 μέρες και εκτός από την ομάδα σήμανσης είχαμε και την βοήθεια συγχωριανών μας. Μεταξύ αυτών ο Λάκης Λιανός και ο Πάνος Μητρογιάννης που μας μετέφεραν με τα αυτοκίνητά τους στην Κωστηλάτα. Η σήμανση έγινε με εθελοντική εργασία και με έξοδα του συλλόγου Οι Ορεινοί .

Η σήμανση ξεκινάει λίγο μετά την πλατεία. Μπήκαν 4 πινακίδες μέχρι την έξοδο του χωριού και μετά, σήματα, κυρίως πάνω σε βράχια. Τα σημάδια είναι τετράγωνα με κόκκινο τετράγωνο εσωτερικά και άσπρο το εξωτερικό. Σε συγκεκριμένα σημεία κυρίως αλλαγής κατεύθυνσης έχουν μπει κόκκινα η άσπρα βέλη η κόκκινες γραμμές ευθείες ή καμπύλες. Τα σημάδια είναι πυκνά με απόσταση μεταξύ τους μικρότερη από 50 μέτρα.

Σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας το μονοπάτι καταγεγραμμενο σε αρχείο gpx και kml. Προς το παρόν σας δίνουμε 3 αρχεία jpg όπου είναι χαραγμένη η διαδρομή σε υπόβαθρο Google earth με τα κυριότερα σημεία .Η ανάβαση στην κορυφή Καταφίδι γίνεται και από το Βουργαρέλι και από τον Καταρράκτη και μπορεί να γίνει και σαν διάσχιση. 

diadromi1 diadromi3

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ.

Η γενική κατεύθυνση του μονοπατιού είναι προς τα δυτικά. Το μονοπάτι ξεκινάει από την πλατεία (950 μ.). Παίρνουμε τον πάνω δρόμο που οδηγεί προς τον ξενώνα Αλώνι και τους καταρράκτες. Υπάρχουν ταμπέλες στη διαδρομή μέχρι 300 μέτρα μετά το τελευταίο σπίτι. Στο σημείο αυτό αφήνουμε το δρόμο και μπαίνουμε αριστερά στο μονοπάτι. Υπάρχει ταμπέλα καθώς και σημάδια.

Το μονοπάτι ανηφορίζει όλη τη ράχη μέχρι την κορυφή της, όπου βρίσκεται το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία (1.320 μ). Ενδιάμεσα συναντάμε σε μια στροφή του δρόμου, δεξαμενή όπου υπάρχει βρύση. Είναι το τελευταίο νερό κατά τους καλοκαιρινός μήνες.

Από τον Προφήτη Ηλία συνεχίζει παράλληλα με την κόψη μέχρι την κάτω Κωστηλάτα (1.450 μ). Ενδιάμεσα υπάρχει χαρακτηριστικό σημείο με θέα προς την Άσπρη Γκούρα, από τις πιο εντυπωσιακές στην περιοχή μας. Βλέπουμε τις πηγές του ποταμιού και την ορμητική καθοδό του μέχρι να συναντήσει την κυρίως κοίτη. Η ανάβαση μέχρι το σημείο αυτό είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να γίνει και αυτόνομα από τα Θεοδώριανα σε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Στην κάτω Κωστηλατα συναντάμε το δρόμο που έρχεται από τα Θεοδώριανα. Περνάμε απέναντι και ανεβαίνουμε 50 μέτρα για να συναντήσουμε τη συνέχεια του δρόμο που οδηγεί στην πάνω Κωστηλατα. Κινούμαστε για 200 περίπου μέτρα πάνω στο δρόμου πάνω από τη στάνη, μέχρι την επόμενη στροφή. Εκεί αφήνουμε το δρόμο και ξαναπαίρνουμε το μονοπατι δεξιά. Αφού ανηφορίζει για λίγο ακολουθεί την ισοϋψή μέχρι το βάθος του ρέματος, περνάει απέναντι και ανηφορίζει μέχρι να φτάσει στα 1750 μ. όπου ξανασυναντάμε το δρόμο σε στροφή.

Συνεχίζουμε δεξιά, ανεβαίνουμε την απέναντι ράχη και μόλις φτάσουμε στην κορυφή βλέπουμε μπροστά μας τη στάνη Κόντη (1800 μ). Στην προηγούμενη στροφή του δρόμου αν συνεχίσουμε μέσα στο ρέμα φτάνουμε στην πηγή Κιάφα. Η πηγή αυτή συνήθως στερεύει από τον Ιούλιο και μετά οπότε καλά είναι να έχετε προμηθευτεί νερό από πριν. Πάνω από την πηγή βρίσκεται η στάνη Κιάφα την οποία συνιστούμε να αποφύγετε αν έχουν ανέβει τα πρόβατα (από τον Ιούλιο και μετά) λόγω της ύπαρξης σκυλιών.

Περνάμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη στάνη Κόντη και ανηφορίζουμε πάνω από τη στάνη μέχρι να συναντήσουμε το δρόμο (1900 μ). Στο σημείο αυτό στο οποίο υπάρχει σήμανση στις πέτρες έχουμε 2 επιλογές. Είτε να κινηθούμε δεξιά πάνω στο δρόμο για 500 περίπου μέτρα και λίγο πριν τη στάνη στον Καλόγερο να πάρουμε το μονοπάτι αριστερά (υπάρχει και εδώ σήμανση στις πέτρες), το οποίο μας οδηγεί στην κορυφή από τη βόρεια κόψη, είτε να συνεχίσουμε ευθεία πάνω στα πράσινα λιβάδια και να ανεβούμε στην κορυφή από την νότια κόψη.

Η πρώτη επιλογή είναι η κλασσική και πιο εύκολη σχετικά. Η κόψη λίγο πριν την κορυφή είναι αρκετά εκτεθειμένη και χρειάζεται αρκετή προσοχή. Η δεύτερη επιλογή συνιστάται σε πιο έμπειρους ορειβάτες γιατί κινείται για αρκετή ώρα πάνω στα βράχια και την κορυφογραμμή και είναι πιο θεαματική. Συνιστούμε να ανεβείτε από την αριστερή νότια κόψη και να κατεβείτε από τη βόρεια.

Η υψομετρική διαφορά από τα Θεοδώριανα είναι 1450 μέτρα και ο χρόνος ανάβασης 4 ώρες.

Εκτύπωση

Ανακοινώσεις

on .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
 Η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα ΄΄Στην σκιά του Κριάκουρα΄΄ ανακοινώνει ότι οι ηλεκτρονικές εγγραφές λήγουν στις 11 Αυγούστου 2017 στις 12:μ.μ.
Όσοι αθλητές εγγραφούν μετά την ημερομηνία αυτή εκτός των παροχών της διοργάνωσης θα παραλάβουν αριθμούς χωρίς το όνομά τους καθώς και τεχνικά μπλουζάκια και μετάλλια τερματισμού ανάλογα με την διαθεσιμότητα της διοργάνωσης. 
Σας περιμένουμε να γνωρίσετε από κοντά τα θεοδώριανα και να τρέξετε ……..στα μυστικά των Τζουμέρκων.
      

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 ΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ 1ο ΟΡΕΙΝΟ  ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ Κα ΓΙΩΤΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ ΤΟΥΣ 

 ΤΗΛ. 6977078342