Εκτύπωση

Πιστώνεται το ανταποδοτικό τέλος 1% από έργα ΑΠΕ.

on .

 
 
Του Δημήτρη Στεργιούλη
 
Τελικά  ύστερα από αρκετά χρόνια,  αφού ο σχετικός νόμος υπάρχει από το 2010, άρχισε να πιστώνεται το ανταποδοτικό τέλος 1% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ των κατοίκων, στις περιοχές των οποίων είναι εγκατεστημένα έργα ΑΠΕ (αιολικά, Φ/Β, μικρά υδροηλεκτρικά).
 
Μεταξύ αυτών είναι και τα Θεοδώριανα, αφού από το 2004 λειτουργεί στην κοινότητά μας ένα ΜΥΕ ισχύος 3,9 MW. Να θυμίσουμε εδώ ότι για τη μη απόδοση του 1%, οι σύλλογοι των Θεοδωριάνων το 2014 είχαμε στείλει σχετικό εξώδικο στο ΛΑΓΗΕ, το οποίο αγνοήθηκε επιδεικτικά.
 
Σύμφωνα λοιπόν με την ΑΠΕΗΛ/οικ.181851/9-8-2016 Υπουργική απόφαση και την δημοσίευση του οριστικού πίνακα επιμερισμού του ποσού σε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, στη Δημοτική Ενότητα Θεοδωριάνων θα δοθεί το ποσό των 50.426,92 ευρώ.
 
Το ποσό αυτό είναι αναδρομικό της πενταετίας 2010- 2014 και θα αποδοθεί στους κατοίκους μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το αποδιδόμενο ποσό, εάν μετά το συμψηφισμό ενδεχόμενων οφειλών παραμένει πιστωτικό, θα κατατεθεί σε μετρητά εάν το επιθυμεί ο δικαιούχος ή θα πιστωθεί σε επόμενο λογαριασμό.
Εκτύπωση

Ορεινό τρέξιμο 2017.

on .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΤΟΠΟΣ:Θεοδώριανα Άρτας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:20/8/2017
ΩΡΑ:16:00
 
 Αυτή την στιγμή ακριβώς αρχίζουν οι ευχαριστίες σε όλους όσους βοήθησαν με τον τρόπο τους είτε σαν χορηγοί – υποστηρικτές είτε σαν εθελοντές για να καταστεί μια εκδήλωση επιτυχημένη κατά γενική ομολογία όπως ήταν ο 4ος αγώνας ορεινού τρεξίματος  ΄΄ Στην σκιά του Κριάκουρα΄΄ .
                     ΄΄ και του χρόνου πάλι εδώ, γεροί και δυνατοί΄΄.
 Σας ευχαριστούμε όλους.
 
Τον μέγα χορηγό πηγές Κωστηλάτας στην Ήπειρο, τους χορηγούς κτηνιατρικό φαρμακείο pet shop Βράκας, Μονοπλιό-Πρωτομάστορας, αρτοποιείο Βυζάντιο και τους υποστηρικτές του αγώνα, Fotis Home, ROUISTA Tzoumerka resort, βιοτεχνία γάλακτος Τάτσης, Μπέης κεραμίδια, ηλεκτρικά Τζουβάρας.
 
 Τις κυρίες του χωριού Μορφούλα Κόκκινου Κορμέτζα, Μαντέλλου Ντίνα, Μαντέλλου Χαρά, Βεντίστα Κική, Παπατζίκου Γεωργία, Εξάρχου Μαρίνα, Τζαλοκώστα Μαριάνθη, Παπατζίκου Δώρα, Διαμάντη Σοφία, Κουτσούκη Γιάννα, Τσιρογιάννη Μαρία΄Σταμάτη Γιώτα, Παπατζίκου Ιουλία, Παπατάτση Μαρία, Κοντογιάννη Ελένη, Τάτση Μαριάνθη, που επιμελήθηκαν το γεύμα των αθλητών.
 
Τους εθελοντές του αγώνα, Ρεβύθη Δημήτρη και Νταραγιάννη Παναγιώτη για την δύσκολη δουλειά των μονοπατιών, τους γιατρούς, τους καλούς Σαμαρείτες και το ασθενοφόρο του αγώνα, τους φωτογράφους , Νάκη Παναγιώτη, Γιώτη Δημήτρη, Κατσούλα Κώστα, Στεργιούλη Μίμη.
 
 Τους χωριανούς-ες που βοήθησαν: Καραμέτσιος Θανάσης, Παπατάτσης Πήλιος για τις μεταφορές, την Νικολάου Ελπίδα για την άψογη γραμματειακή υποστήριξη κάθε χρόνο καθώς και Κοντογιάννη Γρηγόρη και Σιώκου Τσιρογιάννη Μαρκέλλα, τις οικογένειες Λιούκα Βασίλη και Νικολάου Παναγιώτη, τον Σκόνδρα Θωμά και την αεικίνητη Τζαδήμα Νούλα, Διαμάντη Μπάμπη, Σαμέντζα Ελευθερία, Παπαντζίκου Κατερίνα, Βεντίστα Ανδρέα, Καραμέτσιο Χρήστο, Τσίτζα Γιάννη, Μητρογιάννη Διονύση, Παπαγεωργίου Χρήστο, Κασελούρη Σάκη.
 
 Τους δωροθέτες , s/m Αγγέλης, s/m Ευαγγέλου, centrottico οπτικά, Μπέκιος κόσμημα, INTERSPORT,καφέ Άρωμα, ΚΤΕΟ Λαϊνας, Aegean Τσαλαπάτης, Ορίζοντες resort, αθλητικά Σκανδάλη, εκκλησιαστικά Γιώτης, ξενώνας του Λευτέρη και της Λουκίας, Ντέμσιας sport, Gum & Tonic, ξενώνας Αλώνι, παιδικά Γρετσίστας, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.
 
Για την τροχαία τους krotalarta και τον Μαρέτη Αποστόλη (χειριστή drone) η βοήθειά τους ήταν σημαντική,
ενώ για την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Άρτας η βοήθειά τους κάθε χρόνο είναι υπερπολύτιμη. Ευχαριστούμε Κυριάκο.
 
      Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους θεσμικούς υποστηρικτές, Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας, Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, στον Γιάννη τον Λιούκα που πίστεψε σε αυτήν την προσπάθεια και το μεγαλύτερο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους αυτούς του αθλητές που αγάπησαν αυτόν τον αγώνα και τον στήριξαν με την συμμετοχή τους.
   
                                                                ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
                                                                              10 ΚΜ  
          ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ                                                                            ΓΕΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
1.ΡΟΥΣΣΑΣ ΝΙΚΟΣ TRG TRIKALA   0:45:51             1. ΤΡΑΝΤΖΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ RAMIA RUNNERS  1:12:37
2.ΚΟΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ODLO LA SPORTIVA 0:46:44  2. ΤΖΑΝΕΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ 1:15:42
3.ΤΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 0:50:18        3  ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΣΔ ΑΡΤΑΣ  1:16:40                                                   
                                                                              21 ΚΜ  
           ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ                                                                                ΓΕΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
1.ΤΣΙΠΗΣ ΑΡΗΣ INOV 8 2:07:19                                  1. ΓΙΩΤΗ ΕΛΠΙΔΑ ARTA DANCE STUDIO 3:34:45
2.ΧΡΙΣΤΑΝΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ TECNICA 2:09:28      2.ΑΥΔΗ ΕΥΗ  ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 3:44:39
3.ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 2:09:28    3.ΓΚΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ  VO2MAX EXERCISE CENTER 5:08:58  
  
Για την οργανωτική επιτροπή
 
           Ελπίδα Γιώτη
  
Εκτύπωση

Ανάβαση στο Καταφίδι (Πυραμίδα).

on .

Μετά τη σηματοδότηση του μονοπατιού από τα Θεοδώριανα στο Καταφίδι την ψηλότερη κορυφή των Υζουμέρκων (2.393 μ.), στις 18 Αυγούστου οργανώσαμε μια ανάβαση από το χωριό στην κορυφή με τα πόδια, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα και την ηλεκτρονική χαρτογράφηση του μονοπατιού. 

Ξεκινήσαμε  στις 5 τα ξημερώματα από την πλατεία του χωριού. Η πρώτη στάση αχάραγα ακόμα, μας βρήκε στο ξάγναντο πάνω από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με την καταπληκτική θέα. 

Φτάνοντας στην Πάνω Κωστηλάτα είχαμε την τύχη να δούμε και να απαθανατίσουμε μια καταπληκτική ανατολή, με τον ήλιο να  ξεπηδάει αργά στο βάθος από τις κορυγογραμμές των Αγράφων. 

Αφού παρακάμψαμε τη στάνη στην "Κιάφα", και καλό είναι να γίνεται αυτό όταν είναι εποχή που είναι στα βουνά οι κτηνοτρόφοι για να μην έχουμε πρόβλημα με τα σκυλιά, περάσαμε δίπλα στη στάνη "Κόντη" . Εκεί τα σκυλιά μπορεί να κάνουν φασαρία, άλλωστε αυτή είναι η δουλειά τους, αλλά είναι ακίνδυνα.

Με τον τσοπάνο Γιώργο Κουτσούκη αγουροξυπνημένο να προστίθεται για λίγο στην παρέα μας, συναντήσαμε τον αγροτικό δρόμο λίγο πριν τη στάνη στον "Καλόγερο". Εκεί χωριστήκαμε σε δυο ομάδες, γιατί έπρεπε να καταγραφεί ηλεκτρονικά η προσέγγιση στην κορυφή από δυο μεριές. Και από τη νότια και τη βόρεια κόψη. Το ραντεβού δόθηκε πλέον για την κορυφή. 

Tα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν λίγο για τους λιγότερο ...προπονημένους και κυρίως για τον Έκτορα, τον βενιαμίν της παρέας, αφού ξεκινούσε πλέον το πολύ ανηφορικό κομμάτι και το σκαρφάλωμα στην κορυφή.

Όμως όλοι τα κατάφεραν άνετα να πιάσουν κορυφή και ο Έκτορας, που αποδείχτηκε παλικάρι. Πλησιάζοντας στην κορυφή έβγαλε φτερά και δέχτηκε  τα συγχαρητήρια όλων. Τό 'θελε άλλωστε τόσο πολύ. Ήταν η δέυτερη φορά που ανέβαινε, η πρώτη όμως με τα πόδια από το χωριό.

Η ανάβαση από τα Θεοδώριανα μέχρι την κορυφή κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες. 

Η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά καθαρή και η θέα πάντα καταπληκτική. Η σκιά της κορυφής σχημάτιζε στις απέναντι κορυφογραμμές το σχήμα της πυραμίδας, για να δικαιολογήσει και την ονομασία των ντόπιων. Γι αυτό το λόγο οι ντόπιοι και κυρίως οι Θεοδωριανίτες, ονομάζουν την κορυφή όχι Καταφίδι αλλά Πυραμίδα.

Το μάτι έφτανε μέχρι τη Λευκάδα και τα Γιάννενα, που φαινόταν αρκετά καθαρά στο βάθος του ορίζοντα. Ο αέρας όπως πάντα δυνατός σε έπαιρνε και σε σήκωνε και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή για κάποιους που πάνε πρώτη φορά. Αφού ξεκουραστήκαμε αρκετά, αφήσαμε το στίγμα μας στο βιβλίο επισκεπτών που υπάρχει, και πήραμε τον κατήφορο. 

Το σχέδιο ήταν να επιστρέψουμε με τα πόδια πάλι στο χωριό. Κατεβήκαμε μέχρι την πάνω Κωστηλάτα σχεδόν στα μισά της διαδρομής, αλλά οι υποχρεώσεις κάποιων στο χωριό άλλαξαν τα σχέδια και το υπόλοιπο της διαδρομής μας βρήκε να "χτυπιόμαστε" στην καρότσα του αγροτικού του Θανάση με τον Παπαχρήστο συνοδηγό και το φραπέ στο χέρι να διασκεδάζει με την ...τρέλα μας.

Για όσους θέλουν πλέον να να ανεβούν στο Καταφίδι, η σηματοδότηση του μονοπατιού έχει ολοκληρωθεί και είναι επαρκής και για την άνοδο και την κάθοδο και από τις δύο προσεγγίσεις στην κορυφή. Αρκεί να είναι κάποιος λίγο προσεκτικός στη σήμανση του μονοπατιού. 

Σύντομα, αφού θα γίνει η επεξεργασία της ηλεκτρονικής χαρτογράφησης που κάναμε, θα δώσουμε τις απαραίτητες οδηγίες μέσα από το www.theodoriana.com, ώστε όλοι, με τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών κινητών τηλεφώνων ή συσκευών Garmin να μπορούν να ανεβούν στην κορυφή χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Το ίδιο θα γίνει και με τα υπόλοιπα μονοπάτια των Θεοδωριάνων, στα οποία  έχει τελειώσει και εκεί η σήμανση και  η ηλεκτρονική χαρτογράφηση.

 ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ