Εκτύπωση

Πρότυπο δίκτυο Μονοπατιών στα Τζουμέρκα.

on .

 

Ένα φιλόδοξο σχέδιο βρίσκεται στα σκαριά στα Τζουμέρκα. Πρόκειται για τη δημιουργία του "Πρότυπου δικτύου μονοπατιών των  Τζουμέρκων".

Η ιδέα ξεκίνησε από την Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων και συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων, το προεδρείο της οποίας συναντήθηκε πρόσφατα για το σκοπό αυτό με τον Ανιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Σεραφείμ Φελέκη.

Και οι δύο είδαν θετικά το εγχείρημα και ήδη τα πρώτα μηνύματα είναι εθαρρρυντικά αφού το επιστημονικό προσωπικό του Πάρκου ξεκινάει αυτή τη προσπάθεια, ευελπιστώντας σε  2,5 – 3 μήνες να έχει ολοκληρωθεί η  Έκθεση οργάνωσης του δικτύου μονοπατιών .

Στη πραγματικότητα πρόκειται για προμελέτη η οποία θα αναδείξει το σύνολο των μονοπατιών (υπάρχοντα μονοπάτια που βρίσκονται σε χρήση, αλλά και παλιά μονοπάτια τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί) της περιοχής μας. 

Πρόκειται για ένα δίκτυο περιπατητικών και ορειβατικών μονοπατιών  συνολικού μήκους περίπου 300χλμ. Ένα σημαντικό και αναγκαίο έργο που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας. Ένα έργο που φιλοδοξεί να φέρει επισκέπτες όλο το χρόνο στα Τζουμέρκα και να ζωντανέψει τα χωριά μας που κινδυνέυουν με ερήμωση.  

Ο σύλλογός μας "Οι Ορεινοί" στηρίζει με θέρμη αυτή την προσπάθεια. Άλλωστε εδώ και κάποια χρόνια, με εθελοντική πάντα εργασία, έχουμε ξεκινήσει την καταγραφή, τον καθαρισμό, τη σηματοδότηση και ηλεκτρονική χαρτογράφηση, όλων των  μονοπατιών των Θεοδωριάνων και ήδη είμαστε σε πολύ καλό σημείο.

Άμεσα θα προωθήσουμε στο επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων το σχετικό υλικό( περιγραφή, χάρτες, φωτογραφίες κ.λ.π.) από τα μονοπάτια της περιοχής των Θεοδωριάνων. 


Εκτύπωση

Από το αρχείο φωτογραφίας.

on .

9

Όπως είναι γνωστό εδώ και κάποια χρόνια έχω ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αρχείου με παλιές φωτογραφίες από το χωριό.

Μετά το μεγάλης ιστορικής αξίας φωτογραφικό αρχείο που μου εμπιστεύτηκε ο φωτογράφος του χωριού μας Παναγιώτης Λάκκας, αρκετοί συγχωριανοί "ξεθαψαν" από τα μπαούλα τους και μου παρέδωσαν παλιές, ασπρόμαυρες κυρίως, φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες αφού αποθηκεύτηκαν ηλεκτρονικά, επιστράφηκαν ξανά στους συγχωριανούς.Το ηλεκτρονικό αυτό αρχείο,αποτελεί μια ιστορική παρακαταθήκη για το χωριό και ήδη περιέχει χιλιάδες(!) φωτογραφίες.

Όποιος συγχωριανός έχει τέτοιες φωτογραφίες μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου να μου τις παραδώσει και αφού αποθηκευτούν αυτές σε ηλεκτρονική μορφή, θα του επιστραφούν ξανά. Επίσης οι συγχωριανοί που έχουν και θέλουν να δώσουν κάποιες φωτογραφίες θα διατηρούν τα δικαιώματά τους σε αυτές μιας και αυτές καταχωρούνται σε ξεχωριστά αρχεία. Υπάρχουν ήδη κάποιες σκέψεις για την αξιοποιησή τους σε συνεργασία πάντα με τους άλλους φορείς του χωριού. 

Το τελευταίο αρχείο που μου παραδόθηκε είναι αυτό του Θανάση Σκουτέλα τον οποίο και ευχαριστώ. Ένα σπάνιο φωτογραφικό ταξίδι από το 1947 μέχρι τη δεκαετία του '80. Από το Πετροβούνι και "τον Καναρά" στην Άρτα, όπου ρίζωσαν οι κατατρεγμένοι Θοδωριανίτες μετά τον εμφύλιο, στις εκδηλώσεις και στα πανηγύρια  ακόμα και στις ποδοσφαιρικές ομάδες του χωριού, και από κει στην Αθήνα της δεκατίας του '70.

Ένα ταξίδι που θέλω να το μοιραστώ με όλους τους συγχωριανούς, δημοσιεύοντας κάποιες φωτογραφίες από το αρχείο του Θανάση Σκουτέλα. Καλό ταξίδι λοιπόν στο χρόνο και  στην ιστορία....

Δημήτρης Στεργιούλης

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Εκτύπωση

Ο ετήσιος χορός της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών Άρτας.

on .

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ "ΤΑ ΑΓΡΙΜΙΑ" Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ

Την προσεχή Κυριακή 21 Ιανουαρίου και ώρα 12.30΄στο κέντρο "ΤΑ ΑΓΡΙΜΙΑ" (Μάγερ και Λιοσίων, Αθήνα), η Αδελφότητα του Χωριού μας θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο χορό και θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα αποτελείται από τους Νεκτάριο Κοκώνη και Δημήτρη Λαμπάκη στο κλαρίνο, τη Διαλεχτή, τον Κώστα Σιαφέτη, τον Γιώργο Μπέκιο και άλλους καλλιτέχνες στο τραγούδι.

Τιμή πρόσκλησης 20 ευρώ που περιλαμβάνει πλήρες μενού ( πρώτο πιάτο, σαλάτα, φέτα κυρίως πιάτο, απεριόριστο χύμα κρασί και αναψυκτικά). Για τα εμφιαλωμένα κρασιά, ουίσκι και βότκα θα υπάρχουν ειδικές τιμές. Θα υπάρχει και λαχειοφόρος αγορά με πολλά και πλούσια δώρα.

Για καλύτερη εξυπηρέτηση να γίνουν κρατήσεις θέσεων μέχρι τις 20.00΄ ώρα της παρασκευής 19 Ιανουαρίου 2018 στους: Λιούκα Ιωάννη τηλ. 6977224469, Κώστα Σκουτέλα τηλ. 6937517758, Λακοπούλου Άντα τηλ. 6972205464 και Θάλεια Σκουτέλα τηλ. 6982381367

  Το Δ.Σ.