Εκτύπωση

Καλό χειμώνα....

on .

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα Θεοδώριανα. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης (30-11-16) χιονίζει  με το χιόνι να το έχει στρώσει για τα καλά μέσα στο χωριό.

Ωστόσο σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις δεν αναμένεται επιδείνωση του καιρού.

Καλό χειμώνα στους λιγοστούς χειμωνιάτες! 

Εκτύπωση

Έγκριση 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για δρόμους στα Τζουμέρκα.

on .

Εντάχθηκαν στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) η παράκαμψη Αθαμανίου και ο δρόμος Αθαμάνιο-Θεοδώριανα

Αποχιονισμός στο δρόμο Αθαμάνιο Θεοδώριανα

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ενέκρινε την ένταξη 23 νέων έργων οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ, στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ανάμεσα στα έργα αυτά μεγάλο εδιαφέρον για τα Τζουμέρκα και ειδικά για το Αθαμάνιο και τα Θεοδώριανα έχει η ένταξη δύο έργων: 
   
- «Βελτίωση και άρση επικινδυνότητας οδού Καταρράκτης–Βουργαρέλι» δρόμος που θα συντομεύσει κατά πολύ την απόσταση Βόρειων και Κεντρικών Τζουμέρκων και
  - «Βελτίωση και άρση επικινδυνότητας παράκαμψης Αθαμανίου και οδικός άξονας Αθαμάνιο-Θεοδώριανα»
   Αυτά τα δύο έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ.

Τα έργα λογικά αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη, μιας και ο χειμώνας στα Τζουμέρκα έχει μπει για τα καλά.

Εκτύπωση

Στο δρόμο για τα "χειμαδιά".

on .

xeimadia2 xeimadia3

Θεοδώριανα τέλος Οκτώβρη. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα βουνά, ο χειμώνας έρχεται. Καιρός  για τους   νομάδες κτηνοτρόφους των Θεοδωριάνων να  φορτώσουν κι αυτοί για τα χειμαδιά.

Τα κοπάδια εγκαταλείπουν τα βοσκοτόπια της Κωστηλάτας και τα κράκουρα των Τζουμέρκων για να ξεχειμωνιάσουν στα πεδινά, από τον κάμπο της Άρτας μέχρι το Ξηρόμερο. Με τον ερχομό της άνοιξης και το λάλημα του κούκου ξανά πάλι πίσω.

Παλιότερα το ταξίδι αυτό ήταν ένας Γογλοθάς. Οι κτηνοτρόφοι μεταφέρονταν στα χειμαδιά "φερέοικοι" και "πανοικεί" παίρνοντας μαζί τους όλο τους το νοικοκυριό. Τα ρούχα, το νοικοκυριό και τα μικρά παιδιά, φορτώνονταν στα αλογομούλαρα, τα μωρά στις σαρμανίτσες που κουβαλούσαν οι μανάδες ή τα μεγαλύτερα αδέρφια και οι τζοπαναραίοι και το κοπάδι με τα πόδια.

Ένα ταξίδι, οχτώ μερόνυχτα μέχρι το Ξηρόμερο, κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, αφού γινόταν συνήθως λογω εποχής κάτω από βροχή.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για τους νομάδες κτηνοτρόφους, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με το ταξίδι τους, γιατί η δουλειά τους παραμένει σκληρή και δύσκολη.

Καλό χειμώνα και ραντεβού την άνοιξη.... 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ