Εκτύπωση

Απάντηση Μαρίνου Γαρνέλη στο δημοσίευμα σχετικά με τον εφιάλτη των υδροηλεκτρικών στα Τζουμέρκα

on .

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνου Γαρνέλη στο δημοσίευμά μας με τίτλο: "Ο εφιάλτης επιστρέφει στα Τζουμέρκα".

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων διάβασε με έκπληξη το σχετικό δημοσίευμα των «Ορεινών», αναφορικά με τα υδροηλεκτρικά, θα πρέπει να θυμούνται όλοι, ότι στον περίφημο «νικηφόρο» αγώνα που αναφέρουν, ο Δήμαρχος και όλη η δημοτική ομάδα, ήταν στο πλευρό τους. 
 
Άρα λοιπόν, τα περί «Ποντίου Πιλάτου και λοιπές «φιλοφρονήσεις» είναι ανοησίες και καλό θα ήταν να μην επαναληφθούν. Ο Δήμαρχος, στη μακρόχρονη δημόσια καριέρα του έχει αποδείξει ότι ούτε ιδεολογία αλλάζει ούτε θέσεις στα διάφορα θέματα. Ήταν, είναι και θα είναι εναντίων των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, ανεμογεννητριών και γενικά σε καθετί που αλλοιώνει και μολύνει το περιβάλλον. Αυτά προς άρση πάσης παρεξηγήσεως.
 
 Τέλος θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι τον Δήμο τον διοικεί ο Δήμαρχος και αυτός δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό ισχύει προς πάσα κατεύθυνση.
 
  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Κ. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
   
         ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΑΡΝΕΛΗΣ
 
Σχόλιο των "Ορεινών":
 
Ο σύλλογός μας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ χαιρετίζουμε τη σαφή και ξεκάθαρη θέση του δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων, που κλείνει το θέμα που προέκυψε σχετικά με νέα υδροηλεκτρικά, αλλά και αιολικά στα Θεοδώριανα  και στα Τζουμέρκα.
 
Με κατηγορηματικό τρόπο θέτει οριστικό τέλος στα σχέδια κάποιων, που θέλανε να διχάσουν πάλι τις τοπικές κοινωνίες για θέματα που ήδη είχαν απορρίψει  εδώ και χρόνια.
 
Μετά απ’ αυτά, σαφώς και δεν του ταιριάζει ο χαρακτηρισμός «Πόντιος Πιλάτος» τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να ανακαλέσουμε. Όμως  άδικος πιστεύουμε είναι και δεν ταιριάζει και σε μας ο όρος «ανοησίες». Ο τρόπος που πορευόμαστε σαν ΟΡΕΙΝΟΙ αυτά τα  χρόνια στα Θεοδώριανα και στα Τζουμέρκα νομίζουμε το αποδεικνύει. 
 
Αυτό που πρωτεύει πλέον είναι όλοι μαζί, Δήμος, φορείς, σύλλογοι και πολίτες να βάλουμε πλάτη και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για την προκοπή των Τζουμέρκων, που υπεραγαπάμε.  
 
Εκτύπωση

O "Εφιάλτης" επιστρέφει στα Τζουμέρκα.

on .

Εκεί που πιστεύαμε ότι πλέον είχαμε ησυχάσει σχετικά με την υπόθεση εγκατάστασης μικρών υδροηλεκτρικών στα Τζουμέρκα και στα Θεοδώριανα, έρχεται αξιωματούχος του Δημοτικού Συμβουλίου να ανάψει πάλι φωτιές.

Συγκεκριμένα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ενώ υπήρχε θέμα για έγκριση ενός ακόμα ΜΥΗΕ στην Άγναντα, για το οποίο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε σε μελέτες που υπάρχουν για δύο ακόμα υδροηλεκτρικά στα Θεοδώριανα και πρέπει να προχωρήσουν και αυτές.

Και οι πέτρες γνωρίζουν στα Τζουμέρκα τον δεκαπενταετή νικηφόρο αγώνα που έδωσε ο σύλλογός μας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ κατά της εγκατάστασης τέτοιων έργων στα Θεοδώριανα, αλλά και ενεργό του ρόλο στο μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία του Αράχθου.

Δεν θα επιχειρηματολογήσουμε για τα οφέλη και τις επιπτώσεις των έργων αυτών. Το έχουμε κάνει πάμπολλες φορές επί σειρά ετών και κινδυνεύουμε να γίνουμε οι ίδιοι γραφικοί στη θέση των γραφικών, που αυτοαποκαλούνται μελετητές και εμμονικά επιμένουν χρόνια τώρα σε μια ουτοπία, προκαλώντας χίλια μύρια προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Άλλωστε με ατράνταχτα επιχειρήματα και έχοντας το δίκιο με το μέρος μας καταφέραμε να ακυρώσουμε τα συγκεκριμένα έργα κερδίζοντας προσφυγές στο ΣτΕ βάζοντάς τα με εταιρείες κολοσσούς.

Όμως οφείλουμε να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και με κανέναν τρόπο να επαναφέρει το διχασμό και τη διχόνοια στα Θεοδώριανα. Ούτε σε όψιμους και νεόκοπους στα κοινά και στα Τζουμέρκα να ανοίξουν πάλι κερκόπορτες, για την εισβολή κάθε λογής καιροσκόπων και κερδοσκόπων στα Θεοδώριανα για τη λεηλασία του φυσικού μας πλούτου.

Το κεφάλαιο αυτό για τα Θεοδώριανα έχει κλείσει οριστικά εδώ και χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, των φορέων και συλλόγων του χωριού μας ζήσαμε στο πετσί μας την «ανάπτυξη» μέσω εγκατάστασης μικρών υδροηλεκτρικών και την απορρίψαμε.

Για την τύχη και το μέλλον του χωριού μας αποφασίζουμε εμείς και όχι κάποιος δημοτικός σύμβουλος. Ούτε έχουμε σκοπό να προδώσουμε τους παππούδες μας φέρνοντας καινούργιους τσιφλικάδες στη γη μας. 

Όποιος δημοτικός σύμβουλος θέλει, υπάρχει πεδίο δόξας λαμπρό. Να σκύψει πάνω από τα χίλια μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και να βρει λύσεις.  

Να πούμε επίσης σε αυτούς, που μάλον η ενασχόλησή τους με το Δήμο και τα κοινά αποτελεί τρόπο για να συμπληρώσουν το ελεύθερο χρόνο τους όντας συνταξιούχοι από χρόνια, δεν είμαστε η εξαίρεση στα Τζουμέρκα αλλά ο κανόνας. Θυμίζουμε τον μεγάλο νικηφόρο αγώνα για το μεγάλο φράγμα στον Άραχθο, στο Ματσούκι, στο Συρράκο, στους Καλαρρύτες, στην Αβαρίτσα Παλαιοκάτουνου, στην Κυψέλη και όπως φαίνεται τώρα και στην Άγναντα.

Και ο Δήμαρχος πρέπει να πάψει στο θέμα αυτό να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Ξεκίνησε μια αξιόλογη προσπάθεια για την τουριστική προβολή του Δήμου μας με κεντρικό άξονα το φυσικό μας πλούτο, τα ποτάμια μας, τους καταρράκτες μας, τα δάση μας, τα μονοπάτια μας. Δυο καρπούζια όμως στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς.

Ας θέσει τέρμα επιτέλους στην ομηρία των Τζουμέρκων απέναντι σε όσους ορέγονται το φυσικό πλούτο της περιοχής μας με σκοπό το κέρδος. Άλλωστε ένας από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος λόγος, που εκλέχτηκε δήμαρχος είναι αυτός.

Τελειώνοντας τονίζουμε για πολλοστή φορά. Για μας η φύση δεν είναι ένα προϊόν καθημερινό προς κατανάλωση, αλλά αγαθό με ξεχωριστή και διαχρονική αξία, το οποίο θα πρέπει να διαφυλάξουμε και να το παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές.

Τόσα χρόνια έχουμε μάθει να ξεχωρίζουμε τα «στημένα». Το δρόμο του αγώνα τον ξέρουμε πολύ καλά και δεν σκοπεύουμε να τα παρατήσουμε ποτέ.Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν, δεν μας ενδιαφέρει και δεν είναι προς το συμφέρον του χωριού μας κανενός είδους «ανάπτυξη» μέσω υδροηλεκτρικών και αιολικών στην περιοχή μας, που θα υποθηκεύει για πάντα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.

        Δημήτρης Στεργιούλης
Πρόεδρος του συλλόγου «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ»

Εκτύπωση

ΟΧΙ στον αφανισμό της Μεσοχώρας.

on .

Δύσκολες ώρες περνά, ξανά, η Μεσοχώρα. Δύσκολες ώρες περνά, ξανά, και ο φυσικός σχηματισμός του Αχελώου, στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του, αυτό των πηγών και των πρώτων βημάτων του, στη μακριά του διαδρομή, μέχρι τις εκβολές του στο Ιόνιο.
 
Το κράτος και η ΔΕΗ δε διδάχτηκαν τίποτα, από τα απανωτά πλήγματα που έχει δεχτεί το φαραωνικό έργο της εκτροπής του Αχελώου και της κατασκευής νέων φραγμάτων στον άνω ρου. Ξαναφέρνουν «καμουφλαρισμένο» και κομμάτι – κομμάτι το σχέδιό τους. Τώρα μιλούν για ένα, αποκλειστικά, ενεργειακό έργο, το φράγμα και το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, χωρίς να ακυρώνουν την εκτροπή. 
 
Το έχουμε καταλάβει καλά: αντιμετωπίζουν το ποτάμι, τα νερά και, γενικότερα, τους φυσικούς πόρους, σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης και σαν μέσο για να αντληθούν υλικοί πόροι. Ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των νερών και της ενέργειας. Δε νοιάζονται για το αν και το νέο τους σχέδιο θα συνεχίσει να έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αν θα οδηγήσει στον αφανισμό της Μεσοχώρας. 
 
Όσο κλείνουν τα αυτιά τους, άλλο τόσο το κίνημα θα βροντοφωνάζει ότι, αυτή την ώρα, μόνο μια γενναία απόφαση μπορεί να υπάρξει: 
 
Οριστική ακύρωση της εκτροπής – Κατεδάφιση του φράγματος της Μεσοχώρας και των υπόλοιπων έργων 
 
Και ας γνωρίζουν ότι θα είμαστε συνεχώς εδώ για να τους την υπενθυμίζουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο.
 
 Δίκτυο Μεσοχώρα - Αχελώος SOS 
mesochora-acheloos-sos.blogspot.gr 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Διήμερο δράσεων στη Μεσοχώρα

ΣΑΒΒΑΤΟ, 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
18:00-20:00: ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ - ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ

20:00-22:00: ΠΡΟΒΟΛΕΣ - ΑΝΤΙΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ, 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
12:ΟΟ: ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ

(Πληροφορίες για μετάβαση με λεωφορείο,
από Αθήνα: 6975226917 – 6942200292
από Θεσσαλονίκη - Λάρισα: 6949591336)