Εκτύπωση

O "Εφιάλτης" επιστρέφει στα Τζουμέρκα.

on .

Εκεί που πιστεύαμε ότι πλέον είχαμε ησυχάσει σχετικά με την υπόθεση εγκατάστασης μικρών υδροηλεκτρικών στα Τζουμέρκα και στα Θεοδώριανα, έρχεται αξιωματούχος του Δημοτικού Συμβουλίου να ανάψει πάλι φωτιές.

Συγκεκριμένα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ενώ υπήρχε θέμα για έγκριση ενός ακόμα ΜΥΗΕ στην Άγναντα, για το οποίο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε σε μελέτες που υπάρχουν για δύο ακόμα υδροηλεκτρικά στα Θεοδώριανα και πρέπει να προχωρήσουν και αυτές.

Και οι πέτρες γνωρίζουν στα Τζουμέρκα τον δεκαπενταετή νικηφόρο αγώνα που έδωσε ο σύλλογός μας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ κατά της εγκατάστασης τέτοιων έργων στα Θεοδώριανα, αλλά και ενεργό του ρόλο στο μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία του Αράχθου.

Δεν θα επιχειρηματολογήσουμε για τα οφέλη και τις επιπτώσεις των έργων αυτών. Το έχουμε κάνει πάμπολλες φορές επί σειρά ετών και κινδυνεύουμε να γίνουμε οι ίδιοι γραφικοί στη θέση των γραφικών, που αυτοαποκαλούνται μελετητές και εμμονικά επιμένουν χρόνια τώρα σε μια ουτοπία, προκαλώντας χίλια μύρια προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Άλλωστε με ατράνταχτα επιχειρήματα και έχοντας το δίκιο με το μέρος μας καταφέραμε να ακυρώσουμε τα συγκεκριμένα έργα κερδίζοντας προσφυγές στο ΣτΕ βάζοντάς τα με εταιρείες κολοσσούς.

Όμως οφείλουμε να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και με κανέναν τρόπο να επαναφέρει το διχασμό και τη διχόνοια στα Θεοδώριανα. Ούτε σε όψιμους και νεόκοπους στα κοινά και στα Τζουμέρκα να ανοίξουν πάλι κερκόπορτες, για την εισβολή κάθε λογής καιροσκόπων και κερδοσκόπων στα Θεοδώριανα για τη λεηλασία του φυσικού μας πλούτου.

Το κεφάλαιο αυτό για τα Θεοδώριανα έχει κλείσει οριστικά εδώ και χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, των φορέων και συλλόγων του χωριού μας ζήσαμε στο πετσί μας την «ανάπτυξη» μέσω εγκατάστασης μικρών υδροηλεκτρικών και την απορρίψαμε.

Για την τύχη και το μέλλον του χωριού μας αποφασίζουμε εμείς και όχι κάποιος δημοτικός σύμβουλος. Ούτε έχουμε σκοπό να προδώσουμε τους παππούδες μας φέρνοντας καινούργιους τσιφλικάδες στη γη μας. 

Όποιος δημοτικός σύμβουλος θέλει, υπάρχει πεδίο δόξας λαμπρό. Να σκύψει πάνω από τα χίλια μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και να βρει λύσεις.  

Να πούμε επίσης σε αυτούς, που μάλον η ενασχόλησή τους με το Δήμο και τα κοινά αποτελεί τρόπο για να συμπληρώσουν το ελεύθερο χρόνο τους όντας συνταξιούχοι από χρόνια, δεν είμαστε η εξαίρεση στα Τζουμέρκα αλλά ο κανόνας. Θυμίζουμε τον μεγάλο νικηφόρο αγώνα για το μεγάλο φράγμα στον Άραχθο, στο Ματσούκι, στο Συρράκο, στους Καλαρρύτες, στην Αβαρίτσα Παλαιοκάτουνου, στην Κυψέλη και όπως φαίνεται τώρα και στην Άγναντα.

Και ο Δήμαρχος πρέπει να πάψει στο θέμα αυτό να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Ξεκίνησε μια αξιόλογη προσπάθεια για την τουριστική προβολή του Δήμου μας με κεντρικό άξονα το φυσικό μας πλούτο, τα ποτάμια μας, τους καταρράκτες μας, τα δάση μας, τα μονοπάτια μας. Δυο καρπούζια όμως στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς.

Ας θέσει τέρμα επιτέλους στην ομηρία των Τζουμέρκων απέναντι σε όσους ορέγονται το φυσικό πλούτο της περιοχής μας με σκοπό το κέρδος. Άλλωστε ένας από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος λόγος, που εκλέχτηκε δήμαρχος είναι αυτός.

Τελειώνοντας τονίζουμε για πολλοστή φορά. Για μας η φύση δεν είναι ένα προϊόν καθημερινό προς κατανάλωση, αλλά αγαθό με ξεχωριστή και διαχρονική αξία, το οποίο θα πρέπει να διαφυλάξουμε και να το παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές.

Τόσα χρόνια έχουμε μάθει να ξεχωρίζουμε τα «στημένα». Το δρόμο του αγώνα τον ξέρουμε πολύ καλά και δεν σκοπεύουμε να τα παρατήσουμε ποτέ.Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν, δεν μας ενδιαφέρει και δεν είναι προς το συμφέρον του χωριού μας κανενός είδους «ανάπτυξη» μέσω υδροηλεκτρικών και αιολικών στην περιοχή μας, που θα υποθηκεύει για πάντα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.

        Δημήτρης Στεργιούλης
Πρόεδρος του συλλόγου «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ»

Εκτύπωση

ΟΧΙ στον αφανισμό της Μεσοχώρας.

on .

Δύσκολες ώρες περνά, ξανά, η Μεσοχώρα. Δύσκολες ώρες περνά, ξανά, και ο φυσικός σχηματισμός του Αχελώου, στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του, αυτό των πηγών και των πρώτων βημάτων του, στη μακριά του διαδρομή, μέχρι τις εκβολές του στο Ιόνιο.
 
Το κράτος και η ΔΕΗ δε διδάχτηκαν τίποτα, από τα απανωτά πλήγματα που έχει δεχτεί το φαραωνικό έργο της εκτροπής του Αχελώου και της κατασκευής νέων φραγμάτων στον άνω ρου. Ξαναφέρνουν «καμουφλαρισμένο» και κομμάτι – κομμάτι το σχέδιό τους. Τώρα μιλούν για ένα, αποκλειστικά, ενεργειακό έργο, το φράγμα και το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, χωρίς να ακυρώνουν την εκτροπή. 
 
Το έχουμε καταλάβει καλά: αντιμετωπίζουν το ποτάμι, τα νερά και, γενικότερα, τους φυσικούς πόρους, σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης και σαν μέσο για να αντληθούν υλικοί πόροι. Ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των νερών και της ενέργειας. Δε νοιάζονται για το αν και το νέο τους σχέδιο θα συνεχίσει να έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αν θα οδηγήσει στον αφανισμό της Μεσοχώρας. 
 
Όσο κλείνουν τα αυτιά τους, άλλο τόσο το κίνημα θα βροντοφωνάζει ότι, αυτή την ώρα, μόνο μια γενναία απόφαση μπορεί να υπάρξει: 
 
Οριστική ακύρωση της εκτροπής – Κατεδάφιση του φράγματος της Μεσοχώρας και των υπόλοιπων έργων 
 
Και ας γνωρίζουν ότι θα είμαστε συνεχώς εδώ για να τους την υπενθυμίζουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο.
 
 Δίκτυο Μεσοχώρα - Αχελώος SOS 
mesochora-acheloos-sos.blogspot.gr 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Διήμερο δράσεων στη Μεσοχώρα

ΣΑΒΒΑΤΟ, 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
18:00-20:00: ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ - ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ

20:00-22:00: ΠΡΟΒΟΛΕΣ - ΑΝΤΙΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ, 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
12:ΟΟ: ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ

(Πληροφορίες για μετάβαση με λεωφορείο,
από Αθήνα: 6975226917 – 6942200292
από Θεσσαλονίκη - Λάρισα: 6949591336)
 
Εκτύπωση

Ημερίδα για την τουριστική προβολή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

on .

Ημερίδα με θέμα: "Τουριστική Προβολή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων" διοργανώνει ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων την Παρασκευή 19 Μαϊου 2017 στις 5:00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου.

Απευθύνει πρόσκληση σε φορείς, επαγγελματίες και πολίτες για την ενημέρωση τους σχετικά με την λειτουργία του νεοσύστατου γραφείου Επικοινωνίας & Τουριστικής Προβολής του Δήμου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παροτρύνει τη συμμετοχή όλων στη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής ιστοσελίδας για την περιοχή των Τζουμέρκων, την υποβολή προτάσεων για την τουριστική προβολή καθώς και την δημιουργία ομάδων για δρομολόγηση τοπικών δράσεων.

Το  πρόγραμμα της ημερίδας:  
 
18:00 Χαιρετισμοί Δημάρχου και λοιπών επισήμων
  
18:30 Παρουσίαση «Τουριστικό σχέδιο του Δήμου Κ. Τζουμέρκων» Έλια Στασινού υπεύθυνη Γραφείου Τύπου & Τουριστικής Προβολής του Δήμου.
  
19:00 Παρουσίαση «Ο ρόλος των υπαίθριων δραστηριοτήτων στη τουριστική ανάπτυξη των Τζουμέρκων» Μαρίνα Αναστασίου Υπεύθυνη του Κέντρου Άθλησης & Δραστηριοτήτων “Tzoumerka Activities Center” στα Άγναντα.
  
19:30 Παρουσίαση «Ράφτινγκ στον Αχελώο» Γιάννης Βαϊτσης οδηγός ποταμού ιδιοκτήτης της εταιρίας υπαίθριων δραστηριοτήτων «escapeway»
  
20:00 Παρουσίαση «Τουριστική ανάπτυξη στην πράξη» Αιμιλία Κοκκινέλη Οικονομολόγος σύμβουλος επιχειρήσεων & ανθρώπινου δυναμικού υπεύθυνη της «Ε-leaders συμβουλευτική» στην Άρτα.
  
20:30 Παρουσίαση «Μονοπάτια  - από την καταγραφή μέχρι την προώθηση» Δημήτρης Χάνδρας μέλος του υπό ίδρυση Συλλόγου επαγγελματιών Κ. Τζουμέρκων με έδρα το Βουργαρέλι. 
  
21:00 Καταγραφή προτάσεων – Συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.