Εκτύπωση

Προβολή του ντοκυμαντέρ "Last Song to Xenitia"

on .

Προβολή  ντοκιμαντέρ: "Το τελευταίο τραγούδι στην ξενιτιά" 

 

Το ντοκιμαντέρ της Αθηνάς Σκότη, " Το τελευταίο τραγούδι στην ξενιτιά" θα προβληθεί στο θέατρο Αλφα-Ιδέα την Παρακευή 26 Οκτωβρίου ( 28ης Οκτωβρίου Πατησίων 37 και Στουρνάρα 51) στις 7:00μμ.

 Επίσης στις 11 Νοεμβρίου στο  θέτρο ideal Πανεπιστημίου 46 και στην Άρτα στις 3 Νοεμβρίου.

Οι εισπράξεις θα διατεθούν για δύο υποτροφίες μαθητών στο Berkelee School of Music στη Βοστόνη.

Η ιστορία

Η ζωή της γιαγιάς Βασιλικής Παπαχρήστου(Scotes) είναι γνωστή σε εκατομμύρια μετανάστες. Η Βασιλική εγκατέλειψε τα Θεοδώριανα και την Ελλάδα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα για να παντρευτεί, προσδοκώντας μια καλύτερη ζωή στην Αμερική.

Οι Έλληνες την ονομάζουν ξενιτιά, που σημαίνει να ζεις σαν ξένος, σε άλλη χώρα. Στην Αμερική βίωσε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Δημιούργησε την οικογένειά της και εργάσθηκε σκληρά. Ευγνωμονούσε την Αμερική, για ό,τι της προσέφερε αλλά ποτέ δεν ξέχασε τη γενέτειρά της, τα Θεοδώριανα. Ζώντας για περισσότερα από ογδόντα χρόνια στην Αμερική, κράτησε ζωντανά στη μνήμη της την Ελληνική παραδοσιακή ποίηση και τα Ελληνικά τραγούδια που γνώριζε μικρή στο χωριό της.

Αυτά την συνέδεσαν με την πατρίδα που άφησε πίσω της και που αγαπούσε πολύ, ζώντας στην ξενιτιά. Αυτοί οι στίχοι και τα τραγούδια της έφεραν γλυκόπικρες μνήμες. Γιατί αυτή, όπως και τόσοι άλλοι, αναγκάσθηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, για να ψάξουν να βρουν μια καλύτερη τύχη, σε άλλη χώρα.

Η Βασιλική τραγουδούσε αυτά τα παλαιά τραγούδια στα παιδιά της και στα εγγόνια της. Σε ηλικία εκατό ετών, υπαγόρευσε στον γιό της περισσότερα από 340 παλαιά τραγούδια που θυμόταν ακόμη από το χωριό της. Τα τραγούδια αυτά έχουν γίνει ένα δίγλωσσο πολύτιμο βιβλίο, με τίτλο «Το υφάδι της μνήμης».
Σε ηλικία 103 ετών ταξίδεψε για τελευταία φορά στην Ελλάδα  που ποτέ δεν ξέχασε, έχοντας μαζί της το βιβλίο αυτό.

Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως ένα άτομο που διατηρεί την  Ελληνική παράδοση αλλά και ως ποιήτρια η ίδια.

Μερικά από τα ποιήματά της μελοποιήθηκαν από τον γνωστό μουσικό Λάκη Χαλκιά. Στο ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζεται και μια συναυλία με τα τραγούδια της, να ακούγονται πέρα στα ψηλά βουνά του χωριού της.

Ερχόμενη στην Ελλάδα, βρίσκει τη χώρα σε μια μεγάλη κρίση. Οικονομική, πολιτιστική και ίσως σε μια κρίση ταυτότητας. Συνάντησε νέους να  αντιμετωπίζουν ξανά το δίλημμα, να φύγουν από τον τόπο τους, για να ζήσουν στην ξενιτιά.Η συμβουλή της γιαγιάς Βασιλικής, που πέρασε αυτή και η γενιά της σχεδόν έναν αιώνα  στην ξενιτιά, παλεύοντας σκληρά για την επιβίωση: Η ξενιτιά και το φευγιό από την πατρίδα ίσως να μην είναι η λύση στα προβλήματά τους. 

 

Εκτύπωση

Σημαντικές καθυστερήσεις στη δημιουργία του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο "Σταυρό" Θεοδωριάνων.

on .

Σημαντικές καθυστερήσεις και προβλήματα, θέτουν σε κίνδυνο την  δημιουργία του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στη θέση «Σταυρός» Θεοδωριάνων.

Αρχικά υπήρξε ολιγωρία από τη μεριά του Δήμου σχετικά με την ανάθεση και σύνταξη της μελέτης του έργου, η οποία τελικά συντάχθηκε έστω και με καθυστέρηση.

Στη συνέχεια προέκυψε πρόβλημα με την πληρωμή  του μελετητή του έργου κ. Μπούγια, αναγκαία για να προχωρήσει η παραπέρα αδειοδότηση του έργου. Αν και υπήρχε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο μελετητής αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να εκδοθεί  προς το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων η υπ’αριθμ: 107/2018 διαταγή πληρωμής, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άρτας.

Το θέμα αυτό απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 27ης Σεπτέμβρη 2018. Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του δημάρχου αποφάσισε να εκτελέσει άμεσα ο Δήμος την 107/2018 διαταγή πληρωμής της μελέτης του έργου και να μην προχωρήσει σε περαιτέρω ένδικα μέσα, τα οποία το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καθυστερήσουν την υλοποίηση του έργου..

Και εδώ υπάρχει η μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση για μας τους  Θοδωριανίτες. Όλοι οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης. Ο μόνος που ψήφισε κατά και ζήτησε να συνεχίσει ο Δήμος τα ένδικα μέσα κατά του μελετητή του έργου, θέτοντας έτσι σοβαρό θέμα καθυστέρησης και ακύρωσης του έργου, ήταν Δημοτικός σύμβουλος Θεοδωριάνων (!!!) και υποψήφιος δήμαρχος στις προηγούμενες εκλογές.

Δεν ξέρουμε με ποιο σκεπτικό δεν ψήφισε την απόφαση. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι έρχεται σε αντίθεση με τον αγώνα που κάνουν  οι φορείς του χωριού εδώ και χρόνια για τη δημιουργία του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο «Σταυρό» Θεοδωριάνων.

 Οι  εκπρόσωποι  στο Δήμο, μακριά ενδεχομένως από μικροκομματικά  και μικροπολιτικά οφέλη, πρέπει να ενδιαφέρονται και να φροντίζουν πρωτίστως για τα συμφέροντα και τα προβλήματα του χωριού τους .

Ο Δήμος και ο Δήμαρχος προσωπικά πρέπει να «τρέξουν» τη υπόθεση,  γιατί έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και τα κονδύλια είναι εκεί και περιμένουν.

Δημήτρης Στεργιούλης

Διαβάστε τη σχετική απόφαση ΕΔΩ

 

 

Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

on .

Θεοδώριανα Άρτας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:19/8/2018
ΩΡΑ:16:00
 
 Αυτή την στιγμή ακριβώς αρχίζουν οι ευχαριστίες σε όλους όσους βοήθησαν με τον τρόπο τους είτε σαν χορηγοί – υποστηρικτές είτε σαν εθελοντές για να καταστεί μια εκδήλωση επιτυχημένη κατά γενική ομολογία όπως ήταν ο 5ος αγώνας ορεινού τρεξίματος  ΄΄ Στην σκιά του Κριάκουρα΄΄ .